zmiana kryterium!

Wybrane tematy:
przeliczenie dochodów Skład rodziny od kiedy wliczać członka rodziny pismo z kuratorium o wkładach własnych Stypendia szkolne, zmiana kryterium dochodowego Wzór decyzji Wypłata zasiłku szkolnego
abc

Re: zmiana kryterium!

Post autor: abc »

(...) w opinii MEN zmiana kryterium dochodowego jest wystarczającą przesłanką do ubiegania się o pomoc (...)"
(1) Zatem są zasadne, przy złożeniu wniosku w październiku dochód za wrzesień i oświadczenie - zgoda. Październik załatwiony.
(2) Jednak wtedy zostaje ten wrzesień, jak złoży do 15 września z zaznaczeniem, że startuje po stypendium od października, to brać dochód za sierpień?

Zostaje furtka i klienci mogą sobie wybrać, czy złożą od razu, z dochodem za sierpień, czy poczekają i dołączą dochód za wrzesień. Przy stypendium od września dochód zawsze za sierpień, a przy stypendium od października dochód za sierpień (2) lub wrzesień (1), w zależności od trybu.
1982

Post autor: 1982 »

Czyli tak...:

1) wszyscy składają wnioski do 15 września,
2) te osoby, które kwalifikują się do 456 zł to we wrześniu "starą" kwotę stypendium, a od października po "nowych" kwotach,
3) tym, którym dochód przekroczyło 456 zł, a mieszczą się do 514 zł przeliczać według nowego kryterium i przyznać od października (tutaj jeszcze oświadczenia lub zaświadczenia za miesiąc wrzesień).

Trzeba jeszcze pamiętać o najważniejszym...o ile chcemy zastosować punkt 3 to wydanie decyzji musi nastąpić w terminie późniejszym niż miesiąc wrzesień
xyz@

Post autor: xyz@ »

pięknie podsumowane!

we wrześniu decyzji nie wydamy,bo kasy jeszcze nie będziemy mieli;)
1982

Post autor: 1982 »

Stypendium to zadanie własne gminy więc jeśli gmina ma na to pieniądze to zawsze może, a dotacja, którą otrzymujemy to tylko zwrot 80% wydanych pieniędzy:) :)

Teraz już chyba jasne:)
xyz@

20% środków własnych zabezpieczone w budżecie, nie pokryje zobowiązania jakie zaciągniemy wystawiając decyzje na 4 miesiące
ja bym powiedziała,że te 20% to jest "tylko", jednak większość stanowi dotacja
no tak czy siak, moja skarbnik nie pozwoli mi wystawić decyzji dopóki nie przyjdzie decyzja od wojewody i ona nie wprowadzi do budżetu
tych pieniędzy nie musi być fizycznie na koncie,bo wiadomo jak kuratoria przelewają pieniądze - zazwyczaj nie od razu i nie w całości
ale musi być decyzja, koniec i kropka
a decyzja przychodzi w pażdzierniku
1254524532

Post autor: 1254524532 »

Czyli nowe kwoty stypendium wchodzą od października? czy może od listopada?
asia111

Post autor: asia111 »

1982 pisze:Czyli tak...:

1) wszyscy składają wnioski do 15 września,
2) te osoby, które kwalifikują się do 456 zł to we wrześniu "starą" kwotę stypendium, a od października po "nowych" kwotach,
3) tym, którym dochód przekroczyło 456 zł, a mieszczą się do 514 zł przeliczać według nowego kryterium i przyznać od października (tutaj jeszcze oświadczenia lub zaświadczenia za miesiąc wrzesień).

Trzeba jeszcze pamiętać o najważniejszym...o ile chcemy zastosować punkt 3 to wydanie decyzji musi nastąpić w terminie późniejszym niż miesiąc wrzesień
super...
dodatkowe pytanie: czyli te osoby, które przekroczyły te 456 zł muszą do mnie przyjść znowu we wrześniu z tymi zaświadczeniami za wrzesień i wtedy już to policzyć po nowemu? jakimś pismem mam ich wzywać, czy jak? sorki za takie pytania, ale zajmuję się pierwszy raz stypendiami i to dla mnie czarna magia
asia111

Post autor: asia111 »

no i ile czasu im dać na doniesienie tych oświadczen za wrzesień?
abc

Post autor: abc »

Jakie zaświadczenie/oświadczenie za miesiąc wrzesień i kiedy je wymagać? Jeżeli chodziło o dochód, to nie będziesz wiedzieć czy osoba się łapie we od października, więc bezwzględnie wszystkich z przekroczeniem powinieneś wzywać do złożenia nowych zaświadczeń i wg nich przeliczać - genialny pomysł. I jak to ma się do komentarza kuratorium - zakłada składanie niekompletnych wniosków (jeżeli wymaga się zaświadczeń za wrzesień).
xyz@

przeczytajcie tę interpretację MEN dokładnie
tam jest takie zdanie,że w opinii MEN brak jest podstaw do weryfikacji dochodu po 1 października

swoją drogą ciekawe, czy MEN w tym roku też wyda taką opinię
ODPOWIEDZ