Szukałam na forum, ale nie znalazłam takiego tematu.
Rodzina zastępcza otrzymywała świadczenie na starych zasadach na podstawie art. 226 ust. 5. Zmieniła miejsce zamieszkania i dotychczasowa decyzja została uchylona.
Teraz my musimy wydać decyzję z uwagi na zmianę miejsca zamieszkania.
Czy decyzja powinna uwzględniać wniosek rodziny z art. 226 czy powinna być wydana na nowych zasadach z ustawy o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej?
Macie doświadczenie w tej kwestii, może jakieś opinie MPiPS?
zmiana miejsca zamieszkania RZ - świadczenia z art. 226
- iwa27
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: zmiana miejsca zamieszkania RZ - świadczenia z art. 226
Bardzo trudne pytanie
Po pierwsze rozumiem, że to miejsce zamieszkania zmieniło się poza obrębem waszego Powiatu/Miasta, bo w innym wypadku decyzja powinna tylko ulec zmianie w części dotyczącej danych adresowych.
W ustawie oczywiście nie znajdziemy odpowiedzi na to pytanie, ale można by wysnuć, że rodzina zastępcza ma "ciągłość" uprawnień do świadczenia, a uchylenie decyzji związane jest tylko i wyłącznie ze zmianą świadczeniodawcy.
Pewnie napisaliście już do Ministerstwa. Można też, dla świętego spokoju, dać nową decyzję w oparciu o art. 80 i kazać się rodzinie odwołać, że oni chcą świadczenie, które im przysługuje zgodnie ze swoim oświadczeniem z 2012, czyli z 226 ust. 5.
Tak jeszcze raz czytając spokojnie art. 226 ust.5 myślę, jednak, że ta wasza rodzina ma nadal prawo do świadczenia "po staremu"

Po pierwsze rozumiem, że to miejsce zamieszkania zmieniło się poza obrębem waszego Powiatu/Miasta, bo w innym wypadku decyzja powinna tylko ulec zmianie w części dotyczącej danych adresowych.
W ustawie oczywiście nie znajdziemy odpowiedzi na to pytanie, ale można by wysnuć, że rodzina zastępcza ma "ciągłość" uprawnień do świadczenia, a uchylenie decyzji związane jest tylko i wyłącznie ze zmianą świadczeniodawcy.
Pewnie napisaliście już do Ministerstwa. Można też, dla świętego spokoju, dać nową decyzję w oparciu o art. 80 i kazać się rodzinie odwołać, że oni chcą świadczenie, które im przysługuje zgodnie ze swoim oświadczeniem z 2012, czyli z 226 ust. 5.
Tak jeszcze raz czytając spokojnie art. 226 ust.5 myślę, jednak, że ta wasza rodzina ma nadal prawo do świadczenia "po staremu"
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
ja bym bardziej wtedy myślał o zmianie decyzji ale skoro uchyliliście to moim zdaniem z automatu przechodzą na nowe zasady skoro nowa decyzja... daj znać co Ci odpiszą z Ministerstwa
może byc na starych. Nam sko uchyliło, w identycznym przypadku
- iwa27
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Dzięki pcpr-ku1, że podzieliłeś się z nami informacją. Mógłbyś zacytować SKO - konkretnie uzasadnienie
Szukałam, szukałam i nie znalazłam. Ale sprawę pamiętamy wszyscy, więc bylo na pewno:) Takze bardziej nie pomogę, bo archiwum zawalone papierami
Oprócz zmiana miejsca zamieszkania RZ - świadczenia z art. 226 - Stare tematy przeczytaj również:
Przeszczep płuc
SPECJALIZACJA
Umowa na BT - faktura w euro
Data faktury
zgon POŚP
pomocy
znowu bałagan !
turnus rehabilitacyjny
Niepodatkowe należności budżetowe - ogłaszanie
LBT a praca zawodowa
dochód
Profroma