zmiana nazwiska dziecka, ktore ma przyznaną KDR - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 02 cze 2026, 11:11

Dzień dobry!
Mam taki przypadek. W 2018 roku matka wnioskowała o KDR dla syna. Karta została wydana (ważna do 2034 roku). Teraz ojciec złożył wniosek o KDR dla tej samej osoby. Podczas wprowadzania danych do systemu pojawił się komunikat, że dla XX o numerze PESEL X przyznano już KDR, osoba podana na wniosku ma taki sam numer PESEL, ale inne nazwisko. Okazało się, że w międzyczasie (w 2026 roku) dziecko miało zmienione nazwisko. Zastanawiam się jak należałoby rozwiązać sprawę. Wnioskodawca z 2018 roku (matka) w zasadzie powinien poinformować urząd o zmianie nazwiska dziecka. Teraz wygląda to tak, że w obiegu jest karta z nieaktualnym nazwiskiem. Podpowiedziałby mi ktoś co w takiej sytuacji zrobić i jak odpowiedzieć na aktualny wniosek ojca? Z góry dziękuję.
bogkocz
Praktykant
Od: 15 maja 2023, 16:11
Zajmuję się: Karta Dużej Rodziny

Napisano: 09 cze 2026, 7:53

Witam.
Najpierw trzeba unieważnić kartę w systemie. Wybierasz jedną z opcji. Później, jak Pan wypełni wniosek, to musisz sprawdzić, czy tylko jedno dziecko ma zmienione nazwisko. Ja jeszcze podsunąłbym mu do podpisania OŚWIADCZENIE DOTYCZĄCE WŁADZY RODZICIELSKIEJ, a potem normalnie wprowadzasz dane do systemu.
user2023
Praktykant
Od: 16 sty 2023, 11:05
Zajmuję się: PS

Napisano: 09 cze 2026, 12:24

Dziękuje za pomoc :-).
bogkocz
Praktykant
Od: 15 maja 2023, 16:11
Zajmuję się: Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU