zmiana od 5.09.uops schronisko - kontrakt czy decyzja - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 13 wrz 2016, 10:12

Pilne! mam pytanie związku ze zmianą ustawy o schronieniu czy wraz z podpisaniem kontraktu z osoba bezdomną konieczne jest przeprowadzenie wywiadu i dywanie decyzji w sprawie schronienia.
trzykrotka
Praktykant
Od: 04 sie 2016, 18:01
Zajmuję się:

Napisano: 13 wrz 2016, 14:56

Podłączam się do pytania. I jeszcze jedno - jeśli podopieczny sam opłaca swój pobyt w schronisku to co wtedy? też decyzja?
pracuś socjalny
Referent
Od: 22 lip 2015, 8:01
Zajmuję się:

Napisano: 13 wrz 2016, 14:58

trzykrotka pisze:Pilne! mam pytanie związku ze zmianą ustawy o schronieniu czy wraz z podpisaniem kontraktu z osoba bezdomną konieczne jest przeprowadzenie wywiadu i dywanie decyzji w sprawie schronienia.
Poczytaj dokładnie ten przepis. Ja go rozumie tak:
Kieruje do noclegowni: wystawiam skierowanie i wysyłam osobę do placówki (bez wywiadu i decyzji)
Art. 48a ust. 8 "Pomoc przyznawana w formie tymczasowego schronienia w ogrzewalni lub noclegowni nie wymaga przeprowadzenia rodzinnego wywiadu środowiskowego oraz wydania decyzji administracyjnej, a wydatki poniesione za udzieloną pomoc nie podlegają zwrotowi".

Kieruję do schroniska: kontrakt socjalny, wywiad i decyzja:
Art. 48a ust. 2. "Schronisko dla osób bezdomnych zapewnia osobom bezdomnym, które podpisały kontrakt socjalny, całodobowe, tymczasowe schronienie oraz usługi ukierunkowane na wzmacnianie aktywności społecznej, wyjście z bezdomności i uzyskanie samodzielności życiowej".
Nigdzie nie doszukałem się zapisu zwalniającego z przeprowadzenia wywiadu czy wydania decyzji.
grand

Napisano: 16 wrz 2016, 8:30

Do schroniska niezbędna jest decyzja, i co więcej, można ją wydać tylko osobie, która podpisała kontrakt socjalny, co jest kompletną głupotą z wielu powodów, ale to temat w ogóle na osobny wątek.
jerzozwierz
Referent
Od: 17 sty 2006, 23:22
Zajmuję się:

Napisano: 19 wrz 2016, 8:45

Czy podpisanie kontraktu dotyczy także osób które już są np. od roku w schronisku ? Czy tylko nowo kierowanych ?
izis

Napisano: 20 wrz 2016, 12:51

Ponawiam pytanie od "izis". Czy kontrakty obowiązują nowych klientów schroniska czy tych długoterminowych też ?
male

Napisano: 20 wrz 2016, 15:07

izis pisze:Czy podpisanie kontraktu dotyczy także osób które już są np. od roku w schronisku ? Czy tylko nowo kierowanych ?
Z informacji, które u nas jedna z koleżanek przywiozła ze szkolenia z Mazurkiewiczem wynika, iż dotyczy to wszystkich osób przebywających w schronisku (przebywanie w schronisku jest uzależnione od podpisania kontraktu).
Wydaje mi się, że jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie nikt Ci jednak nie da. Na razie to tylko różne interpretacje.
Patrząc literalnie na przepis ja również bym się skłaniał ku temu, że w schronisku mogą być jedynie osoby, które podpisały kontrakt.
Art. 48a ust. 2. "Schronisko dla osób bezdomnych zapewnia osobom bezdomnym, które podpisały kontrakt socjalny, całodobowe, tymczasowe schronienie oraz usługi ukierunkowane na wzmacnianie aktywności społecznej, wyjście z bezdomności i uzyskanie samodzielności życiowej".
grand

Napisano: 21 wrz 2016, 8:59

Dziękuję grand za informację. Miłego dnia !
izis

Napisano: 21 wrz 2016, 10:37

Czy mogę prosić o podanie Dz.U. do tej zmiany?
PWops

Napisano: 21 wrz 2016, 13:23

Nie wydaliśmy decyzji kierującej do schroniska a oni i tak przesyłają nam noty obciążeniowe za pobyt bezdomnego. Czy pomimo braku odpowiedniej decyzji mamy obowiązek zapłacić schronisku?
Elika

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x