zmiana opiekuna prawnego - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 30 lip 2014, 13:40

Osba ubezwłasnowolniona,przebywa w DPS opiekunem prawnym jest żona,która jest wnioskodawcą przyznania zasiłku stałego dla w/w, następuje w międzyczasie zmiana opiekuna prawnego którym zostaje pracownik socjalny.
W jaki sposób zmienić decyzje na zasiłek stały?
gops123

Napisano: 30 lip 2014, 13:51

Ostatnio miałam podobną sytuację (poprzedni opiekun prawny zmarł) i prawnik doradził mi, aby zakończyć decyzję na "starego" opiekuna, i wydać nową na "nowego" opiekuna.
Esia

Napisano: 30 lip 2014, 14:02

a może zmiana decyzji w sentencji że zmienił się opiekun a postałe bez zmian
ala1234

Napisano: 31 lip 2014, 12:07

Stroną postępowania jest osoba ubezwłasnowolniona. Opiekun prawny tylko ją reprezentuje. Decyzja jest wydawana dla osoby ubezwłasnowolnionej reprezentowanej przez opiekuna.
Nie ma potrzeby zmiany decyzji.
Lukas

Napisano: 04 sie 2014, 15:22

Mam podobną sytuację i wydaje mi się że powinniśmy uchylić starą decyzję i wysdać nową. Decyzja jest adresowana do opiekuna, ktory jest zobowiązany do odpłatności, reprezentuje stronę. Zmienił się opiekun prawny a decyzję nadal posiada stary opiekun i jest zobowiązany do odpłatności, nikt go nie zwolnił.
1bas

Napisano: 05 sie 2014, 8:21

Opiekun prawny nie jest zobowiązany do płatności. Nie odpowiada on za zobowiązania pozostającego pod opieką.

Decyzja powinna być adresowana do ubezwłasnowolnionego reprezentowanego przez opiekuna prawnego. To ubezwłasnowolniony a nie opiekun prawny jest stroną postępowania.
Opiekun prawny tylko reprezentuje ubezwłasnowolnionego i zarządza jego majątkiem i interesami.
xrt

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x