zmiana owd - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 15 kwie 2014, 14:30

Proszę o pomoc
dłużnik mieszkał w innej gminie i miał zabrane prawo jazdy przez tę gminę, gdyż nie przyszedł na wywiad alimentacyjny,
teraz w tym okresie świadczeniowym mieszka w mojej gminie - przyszedł na wywiad, złożył oświadczenie majątkowe i chce
aby nasza gmina w której teraz mieszka złożyła wniosek do starosty o zwrot prawa jazdy proszę pomóżcie wydaje mi się, że
mogę złożyć taki wniosek do starosty mimo, że to nie nasza gmina wnioskowała o zatrzymanie tego prawa jazdy podzielcie
się opiniami jak wy postępujecie wiem, że muszę wystąpić do komornika, czy w ciągu 6 miesięcy spłacał po 50 % ale czy coś jeszcze ?
Annna

Napisano: 15 kwie 2014, 14:38

pomocy proszę
Annna

Napisano: 15 kwie 2014, 14:39

wydaje mi sie, że powinnaś wyslać informacje do byłej gminy dłużnika, że był na wywiadzie i że to tamta gmina powinna wystąpić do komornika i starosty o zwrot
~M~

Napisano: 15 kwie 2014, 14:47

już sama nie wiem
Annna

Napisano: 15 kwie 2014, 14:51

Najpierw ustal czy wywiązuje się z płacenia 50 % w okresie 6 miesięcy, jeżeli tak, to piszesz wniosek o zwrot. Teraz jesteś organem właściwym dłużnika. W ustawie jasno pisze na czyj wniosek następuje zwrot prawa jazdy: na wniosek OWD a nie tego który wniósł o zatrzymanie prawa jazdy. Czytajcie ustawe.
visa

Napisano: 15 kwie 2014, 14:52

koleżanka która prowadziła przede mną FA sama pisała pismo do starosty o zwrot prawka z uwagi na to iż dłuznik zamieszkał w innej gmienie i wysyłała do wiadomości nowego OWD.. ja robie tak jak opisałam wcześniej
Mój dłuznik przeszedł do innej gminy i tam kazali mu sie do mnie zwrócić z taka prośbą o zwrot.. więc napisalam do komornika o wplaty i do nowego OWD o informacje czy był na wywiadzie.. OWD odpisala a na komornika czekam jeszcze.. i będe ja pisac do starosty mimo iz juz nie jestem własciwym OWD.
~M~

Napisano: 15 kwie 2014, 14:54

A w podstawie prawnej wskazujesz siebie jako OWD? Chyba nie...więc jako kto występujesz o zwrot?
visa

Napisano: 15 kwie 2014, 15:23

ja też myślę, że jako obecny organ dłużnika alim. mogę wystąpić do starosty o zwrot dłużnikowi prawa jazdy wysyłam już zapytanie do komornika
dzięki wielkie za podpowiedzi
Annna

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x