zmiana stopnia niepełnosprawności - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW

Napisano: 23 wrz 2014, 11:47

Witam. Chce się upewnić, że dobrze zmieniam decyzję na zasiłek stały. Pan posiadał orzeczenie o znacznym stopniu do czerwca, pobierał zasiłek pielęgnacyjny. Dopiero w tym miesiącu odbyła się komisja, która zaliczyła go do stopnia umiarkowanego (pan mówił że dobrze się czuje, że da radę chodzić, że go noga nie boli - więc go trochę "uzdrowili"). Odpada mu zasiłek pielęgnacyjny od lipca. Mam zamiar wyrównać mu zasiłek stały do kwoty 529 od lipca. Wy jak postępujecie u siebie???
pracownikk

Napisano: 23 wrz 2014, 13:51

witaj
Jeśli w VII wpłynął wniosek o zasiek stały i zawiesiłaś postępowanie z uwagi na bark dokumentu niezbędnego do stwierdzenia uprawnień, to teraz odwieszasz postępowanie i przyznajesz od lipca. Jeżeli nie masz wniosku - to lipa:) - w mojej ocenie nie ma podstaw do wypłaty "wstecz".
toja:)

Napisano: 23 wrz 2014, 13:58

Jeśli chodzi o stały to nie był to początek postępowania, gdyż zasiłek stały pobiera już od kilku lat w wysokości 389 zł, teraz jedynie skończyło mu się orzeczenie - miał znaczny a teraz ma umiarkowany wiec zasiłek pielęgnacyjny nie przysługuje i nie wiem czy od lipca mam mu wyrównać stały do pełnej kwoty.
pracownikk

Napisano: 23 wrz 2014, 14:41

czyżbyście wypłacali zasiłek stały w momencie kiedy pan nie miał orzeczenia?
madzia11

Napisano: 23 wrz 2014, 14:59

Tak, wypłacaliśmy.
pracownikk

Napisano: 23 wrz 2014, 15:02

a że się zapytam "jakim prawem"?
madzia11

Napisano: 23 wrz 2014, 15:08

A taki, że pan ma 69 lat!
pracownikk

Napisano: 23 wrz 2014, 15:13

a to zmienia postać rzeczy. znam ośrodek który raz przyznaje ZS mimo, że orzeczenie jest na czas określony i jak osoba ponownie dostanie orzeczenie to uruchamiają tylko wypłatę.
co do meritum z punktu widzenia pod kontrolę to lepiej wypłacić za mało jak za dużo
madzia11

Napisano: 23 wrz 2014, 15:24

To nie wyrównałabyś od lipca???
pracownikk

Napisano: 24 wrz 2014, 9:05

Czy może ktoś miał podobna sytuację i się wypowie???
pracownikk

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
cron Usuń ciasteczka witryny

x

x