Zmiana sytuacji życiowej - ustanowienie ojcowstwa - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 27 kwie 2015, 12:10

Witam proszę o pomoc, bo sprawa jest skomplikowana.
Przyznałam opiekunowi prawnemu świadczenia rodzinne dla trójki dzieci . Ten Pan jest żonaty od wielu lat nie są razem i nie maja tez rozwodu ( Pan płaci alimenty dla wspólnego ich dziecka ). Pan poszedł do innej Pani ma trójkę dzieci. Ta druga Pani zmarła, w związku z tym do czasu uznania ojcostwa został dla tej rójki dzieci opiekunem prawnym ( od IX 2014 ). Na dzień składania wniosku (IX/2014 )w składzie rodziny był Pan i ta trójka dzieci. Dochód tylko dzieci ( miały 0 ), więc zostały spełnione warunku i przyznano świadczenia rodzinne na okres od 01.09.2014 do 31.10.2014 i od 01.11.2014 do 31.10.2015. W dniu 08.04.2015 Pan dostarczył Wyrok Sądu, w którym został ustanowiony ojcem dla tej trójki dzieci. W związku tym zmieniła się teraz sytuacja rodziny. W składzie rodziny jest teraz Pan, żona Pana, córka ( na którą Pan wcześniej nie składał wniosku - ich wspólne dziecko i na to dziecko są zasądzone alimenty od Pana ) oraz ta trójka dzieci. Razem jest ich sześcioro. Po przeliczeniu dochodów na dzień dzisiejszy rodzina przekracza dochód - 622,45 zł. W poprzednim okresie zasiłkowym Pan otrzymywał świadczenia rodzinne tylko na trójkę dzieci w związku z ustanowieniem go opiekunem prawnym.
Rozumiem to, że jest to przypadek skomplikowany jak do tego mam podejść, czy mogę zastosować w tym przypadku art. 5 ust. 3 i dać im pierwszy warunek - w przypadku gdy dochód rodziny w przeliczeniu na osobę w rodzinie lub dochód osoby uczącej się przekracza kwotę uprawniającą daną rodzinę lub osobę uczącą się do zasiłku rodzinnego o kwotę niższą lub równą kwocie odpowiadającej najniższemu zasiłkowi rodzinnemu przysługującemu w okresie, na który jest ustalany, zasiłek rodzinny przysługuje, jeżeli przysługiwał w poprzednim okresie zasiłkowym. W przypadku przekroczenia dochodu w kolejnym roku kalendarzowym zasiłek rodzinny nie przysługuje.
Danka48

Napisano: 27 kwie 2015, 12:14

Chciałam tylko dodać, że na wspólne ich dziecko w poprzednim okresie zasiłkowym nie składano wniosku ani przez ojca, ani przez matkę o przyznanie rodzinnego.
Danka48

Napisano: 27 kwie 2015, 13:25

Może jednak ktoś pomoże i podpowie co zrobiłby na moim miejscu
Danka48

Napisano: 27 kwie 2015, 13:34

Ja bym chyba nie stosowała tej zasady z art. 5 ust.3, bo to już jest jednak inna rodzina. Opiekun prawny składa wniosek tak jakby w imieniu dzieci i nie jest brany jego dochód, a tu mamy ojca, jego żonę, dziecko wspólne i tę trójkę.
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 28 kwie 2015, 12:04

Elmer i inne mądre głowy co sądzicie o tym
Danka48

Napisano: 28 kwie 2015, 13:33

Dobrze odczytałaś wyrok "został ustanowiony ojcem" a co było poprzednio w aktach urodzenia? "nn", a może został opiekunem prawnym albo rodziną zastępczą, czy on jest ojcem biologicznym tych dzieci?
focus

Napisano: 28 kwie 2015, 14:00

ja mysle podobnie jak Zofia, dalabym odmowe, bo tej rodzinie w poprzednim okresie zasilkowym nie przyslugiwaly swiadczenia rodzinne, one przyslugiwaly dzieciom objetym opieka prawna...i niech sie odwoluja:)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x