►Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego - Świadczenia rodzinne

Strona 8 z 9    [ Posty: 83 ]

Napisano: 04 gru 2025, 11:57

Właśnie również się nad tym zastanawiam czy już można zmieniać, od Wojewody mi już przyszła decyzja zmieniająca.
Marlena2019
Praktykant
Od: 03 kwie 2019, 9:39
Zajmuję się: ŚR, SW, IOD

Napisano: 15 gru 2025, 16:06

Madziorka pisze:
28 lis 2017, 9:50
Przepraszam, że wcinam się między wódkę, a zakąskę lecz potrzebuje upewnić się w pewnej kwestii: gość pobiera świadczenie pielęgnacyjne, uzyskaliśmy info z ZUS, iż ubiega się o świadczenie emerytalne, od kiedy nie wiem lecz aktualnie, w związku z decyzją odmowną ZUS odwołał się do Sądu Pracy, jeśli jakimś cudem uzyska prawo do emerytur muszę uchylić naszą decyzję, zatem od kiedy nie będzie przysługiwało mu świadczenie pielęgnacyjne??bk=blooket
Świadczenie pielęgnacyjne przestaje przysługiwać od momentu nabycia prawa do emerytury. Dopóki decyzja ZUS w sprawie emerytury nie jest ostateczna (czyli w tym przypadku trwa postępowanie odwoławcze w Sądzie Pracy), świadczenie pielęgnacyjne nadal przysługuje. Po uzyskaniu prawa do emerytury konieczne będzie uchylenie decyzji o świadczeniu pielęgnacyjnym z datą nabycia emerytury.
demtee
Praktykant
Od: 15 gru 2025, 15:28
Zajmuję się: i am a writer and bloer and wnat to learn and passionat to communicate wit tis beautiful community

Napisano: 05 sty 2026, 9:45

Pierwszy raz będę robić zmianę decyzji w związku ze zmianą kwoty świadczenia pielęgnacyjnego. Podstawę, uzasadnienie ogarnęłam, tylko jak to technicznie w programie? Skąd będę wiedzieć ile tych decyzji mam zrobić? Da się jakiś wydruk osób zrobić pobierających ŚP? I następnie jak to ma wyglądać? Decyzja z decyzji?(której, pierwotnej?). Podpowie ktoś tak krok po kroku jak poprawnie to zrobić?
zombi
Referent
Od: 24 sty 2024, 15:48
Zajmuję się: FA

Napisano: 05 sty 2026, 10:55

zombi pisze:
05 sty 2026, 9:45
Pierwszy raz będę robić zmianę decyzji w związku ze zmianą kwoty świadczenia pielęgnacyjnego. Podstawę, uzasadnienie ogarnęłam, tylko jak to technicznie w programie? Skąd będę wiedzieć ile tych decyzji mam zrobić? Da się jakiś wydruk osób zrobić pobierających ŚP? I następnie jak to ma wyglądać? Decyzja z decyzji?(której, pierwotnej?). Podpowie ktoś tak krok po kroku jak poprawnie to zrobić?
jeśli to Sygnity to: Wszystkie decyzje -> filtr -> Pokaż decyzje (zaznaczasz SP do zmiany) -> Zastosuj. Wyskakują ci decyzje do zmiany, dajesz CTRL+A (zaznaczasz wszystkie) i decyzja z decyzji
anavika
Referent
Od: 25 lip 2012, 16:23
Zajmuję się: SR/FA/SW/dodatki

Napisano: 05 sty 2026, 12:28

anavika pisze:
05 sty 2026, 10:55
zombi pisze:
jeśli to Sygnity to: Wszystkie decyzje -> filtr -> Pokaż decyzje (zaznaczasz SP do zmiany) -> Zastosuj. Wyskakują ci decyzje do zmiany, dajesz CTRL+A (zaznaczasz wszystkie) i decyzja z decyzji
Czyli mam zaznaczyć wszystkie decyzje i nacisnąc decyzja z decyzji? Nie każdą osobno?
zombi
Referent

Napisano: 05 sty 2026, 13:12

anavika pisze:
05 sty 2026, 10:55
zombi pisze:
Wyskakuje mi połowa decyzji które są... nie wiem dlaczego. Co z resztą? Porównałam z listą wypłat, powinno być 99 osób, a z filtra wyskoczyło mi 48...
zombi
Referent

Napisano: 05 sty 2026, 14:03

coś jest zyebane, u mnie jak robiłem to brakowało kilkadziesiąt. Nie wiem dlaczego, ale te decyzje, które nie wyskoczyły mają status "wykonana" mimo, że SP jest na lata do przodu
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 08 sty 2026, 6:48

Ma ktoś może wzór decyzji zmieniającej wysokość świadczenia (waloryzacja) w sytuacji, gdzie w 1. Pkt matka ma przyznane świadczenie podwyższone o 100%, a w kolejnym w normalnej wysokości z uwagi na różne terminy orzeczeń
MGOPSKM
Praktykant
Od: 25 paź 2019, 5:46
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 08 sty 2026, 9:18

Tom. pisze:
05 sty 2026, 14:03
coś jest zyebane, u mnie jak robiłem to brakowało kilkadziesiąt. Nie wiem dlaczego, ale te decyzje, które nie wyskoczyły mają status "wykonana" mimo, że SP jest na lata do przodu
Ja w grudniu do zamówienia na styczeń chciałam wyciągnąć liste4 wypłat śp i wybiło mi dosłownie 10 decyzji (czyli akurat te którym już przyznało w systemie na nową kwotę, bo to nowe decyzje).

Przedłużyłam decyzje: Wszystkie decyzje - Operacje - Przedłuż decyzje SP na dotychczasową kwotę

Teraz jak robię przez filtr podwyżki to wybija mi raczej wszystkie decyzje (kilka osób miało koniec orzeczenia w grudniu).

Może tak spróbujcie? ;)
anavika
Referent
Od: 25 lip 2012, 16:23
Zajmuję się: SR/FA/SW/dodatki

Napisano: 08 sty 2026, 10:18

Tom. pisze:
05 sty 2026, 14:03
Nie wiadomo dlaczego nie poszły do tego porypanego, corocznego "przedłużania" (swoją drogą jeden z bardziej beznadziejnych patentów jak widać) i po wypłacie za grudzień po prostu zostały "wykonane", bo planu dalej nie było i co z tego, że na decyzji jest przyznane do 2030 :P Też wyciągamy teraz te "rodzynki" :(
Bazyl
Starszy referent
Od: 16 gru 2014, 11:08
Zajmuję się:

Strona 8 z 9    [ Posty: 83 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x