zmiana z zł za zł na pełny zasiłek z dod. z rozp. roku szkol - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 07 lip 2016, 12:34

Rodzina miała przyznany zasiłek rodzinny na dwoje dzieci (118 + 89) oraz jeden dodatek z tytułu rozpoczęcia roku szkolnego z mechanizmu zł za zł. Aktualnie zmieniła się sytuacja dochodowa, rodzina utraciła dochód i łapią się na pełny zasiłek. Jak policzyć dodatek z tytułu rozpoczęcia roku szkolnego skoro przez 6 miesięcy przysługiwał (czyli 8,33 x 6 = 49,98) z mechanizmu zł za zł. Program sygnity przyznaje dodatek z tytułu rozpoczęcia roku szkolnego w wysokości 56,14 zł, natomiast według moich obliczeń wychodzi 50,02 zł (100 - 49,98 = 50,02). Co robię nie tak? Proszę o pomoc
basia454

Napisano: 07 lip 2016, 14:39

W Izydzie u mnie to samo , jeden miesiąc miał zl za zl, teraz pełny i system przyznał pełny dodatek na rozpoczęcie roku szkolnego :( błąd systemu czy tak ma być?
świeżynka

Napisano: 07 lip 2016, 14:45

ja pomniejszałam o to co już wypłaciłam i resztę oprzyznałam we wrześniu
osa

Napisano: 07 lip 2016, 14:49

świeżynka pisze:W Izydzie u mnie to samo , jeden miesiąc miał zl za zl, teraz pełny i system przyznał pełny dodatek na rozpoczęcie roku szkolnego :( błąd systemu czy tak ma być?
"Kwota 8,33zł to kwota przysługująca za dany miesiąc, a nie kwota wypłacana - kwota wypłacana to kwota wprost proporcjonalna do kwoty przysługujących świadczeń.

Kwota do wypłaty to kwota przysługująca za dane świadczenie przemnożona przez stosunek kwoty do wypłaty wszystkich świadczeń i kwoty przysługującej ze wszystkich świadczeń.

Program policzył i podpowiedział dobrze."
basia454

Napisano: 12 sie 2016, 10:00

Też się borykam z rozpoczęciem roku zł za zł (program Sygnity).

Może system liczy dobrze, tyle, że jak przeliczę świadczenia już wypłacone i te do wypłaty, to wychodzi mi kwota większa niż powinna.

Wynika to z tego, że np. w lipcu wypłacono 6,33 zł z tyt. rozp. roku (a 2 zł zostało doliczone do zas. rodz., a od sierpnia system wyrównuje do 100 zł pomniejszając o 6,33 zł, a nie o 8,33 zł i wychodzi 2 zł nadpłaty na koniec okresu zasiłkowego.

Czy tak ma być?
lisa

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x