Zmiany w FA - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 11 z 11    [ Posty: 106 ]

Napisano: 24 sie 2015, 11:50

mgops2 pisze:O jakim miliardzie west ty bredzisz znowu nie majac pojęcia i wiedzy o elementarnych danych?
Przeczytaj sobie sprawozdanie na stronie ministerstwa o realizacji fa w 2014 r. to dowiesz się jaka jest suma odzyskanych od dłużników kwot. Żaden miliard.
Skończ w końcu belkotac tutaj kompletne nieprawdy co wpis i doucz się albo się nie odzywaj wcale.
Co twój wpis to kolejne kompletne bzdury wypisujesz.
Ale gdyby w całym kraju była taka ściągalność jak u mnie to miliard by był.
west
Starszy referent
Od: 11 gru 2014, 9:25
Zajmuję się:

Napisano: 24 sie 2015, 11:53

mgops2 pisze:O jakim miliardzie west ty bredzisz znowu nie majac pojęcia i wiedzy o elementarnych danych?
Przeczytaj sobie sprawozdanie na stronie ministerstwa o realizacji fa w 2014 r. to dowiesz się jaka jest suma odzyskanych od dłużników kwot. Żaden miliard.
Skończ w końcu belkotac tutaj kompletne nieprawdy co wpis i doucz się albo się nie odzywaj wcale.
Co twój wpis to kolejne kompletne bzdury wypisujesz.
Zacznij walić ze złości głową w ścianę, albo o podłogę. Może wtedy dla wszystkich wokół staniesz się bardziej przekonująca i zaczną cię rozumieć o co ci chodzi.
west
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 24 sie 2015, 17:17

Obdzwoniłam 5 komorników - wszyscy rozliczają zwroty alimentów i będą rozliczać zwroty fa, zgodnie z art. 1026 par. 2 kpc według sposobu wskazanego przez BDMB. Czyli jak wyegzekwowana kwota nie pokrywa całego długu dłużnika z tytułu fa i odsetek, to z tego co zostanie po ich kosztach zalicza w pierwszej kolejności na łączną sumę odsetek jaka jest na dzień zwrotu ze wszystkich comiesięcznych wypłat fa, a jak cos zostanie po takim zaliczeniu na odsetki, to to co zostało zaliczać będą na należności główne począwszy od najstarszych.
Takie mają programy komputerowe do obsługi zwrotów i tak u nich leca od lat takie rozliczenia.
Może ktoś ma jakiegoś komornika który rozlicza inaczej z tego artykułu kpc i wtedy od takiego komornika będzie inny podział ale ja takiego komornika nie trafiłam.
Podsumowując - raczej będzie tak jak opisał BDMB i takie rozliczenia nadesłane przez komorników będziemy przyjmować i tyle.
Dla mnie więc po temacie i będę zaliczała tak jak komornik podzieli i po temacie.
nowagops

Napisano: 25 sie 2015, 7:54

A jednak - kolejna zyskowna nowelizacja. Nie będę się spinał, ani wychylał. Jak napiszą tak rozliczymy i wali mnie, czy to zostanie w gminie, czy nie. Nawet lepiej, że nie zostanie, bo nie zasługiwali na te pieniądze. Nie oglądam tego grosza, mimo, że jest całkiem ładny.
west
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 25 sie 2015, 8:36

Ja powiem szczerze nie mam pojęcia jako moi komornicy rozliczają wpłaty. W tytule przelewu mam tylko info jakie dłużnika dotyczy z podaniem daty wpłaty do komornika lub ściągnięcia wierzytelności. Po wprowadzeniu w program system wylicza zgodnie z zatwierdzonymi przez MPIPS algorytmami. Gdy spłata się kończy i komornik prześle za dużą kwotę, następuje zwrot do komornika z informacją, iż dany dłużnik nie posiada zadłużenia.
judgegoc

Napisano: 25 sie 2015, 11:27

nowagops pisze:Może ktoś ma jakiegoś komornika który rozlicza inaczej z tego artykułu kpc i wtedy od takiego komornika będzie inny podział ale ja takiego komornika nie trafiłam.
Ten komornik najpierw zalicza na odsetki od bieżącego miesiąca a pozostałą część na NG za bieżący miesiąc, reszta pieniędzy leci na zaległe należności rozliczane analogicznie jak bieżące.

A ten rozlicza wpłaty metodą którą można nazwać "raz tak raz siak".

Nie dziwi mnie to, w końcu nie pracuje w FA od dwóch dni 8-) Jeśli wejdzie ta zmiana i tak ciężar ustalania należności i odsetek od należności spadnie na nas i tak jak komornicy stosują różne metody zaliczania wpłat tak i my najpewniej nie poprzestaniemy na jednej metodzie :lol:
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Strona 11 z 11    [ Posty: 106 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x