zmiany w KDR
-
- Stażysta
- Zajmuję się: KDR, Stypendia szkolne
- Kontakt:
zmiany w KDR
Z tego co zauważyłam, od 1 lipca 2017 r. planowane są zmiany w KDR. Wyczytałam, że nie będą potrzebne akty urodzenia i dowody osobiste. Czy w związku z powyższym będzie jakaś zakładka w naszym systemie SI KDR żeby weryfikować np. BAZĘ PESEL?
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: zmiany w KDR
Pesel już możesz weryfikować, po zapisaniu wniosku jak jeszcze raz w niego wejdziesz możesz kliknąć "Sprawdź Pesel" jakoś tak - pojawia się taka opcja.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Renata1986 pisze:Z tego co zauważyłam, od 1 lipca 2017 r. planowane są zmiany w KDR. Wyczytałam, że nie będą potrzebne akty urodzenia i dowody osobiste. Czy w związku z powyższym będzie jakaś zakładka w naszym systemie SI KDR żeby weryfikować np. BAZĘ PESEL?
Ale co gdzie czytałaś? podaj link?
W jednym ze zmian ustaw, jest treoche zmian do KDR łącznei z weryfikacja okresu nauczania itp. podobny dostęp będzie róweniz w SR, tylko ,ze miało być od lipca a podobno przesunie się na koniec roku
-
- Stażysta
- Zajmuję się: KDR, Stypendia szkolne
- Kontakt:
https://www.mpips.gov.pl/wsparcie-dla-ro ... ntacyjnym/
W plikach do pobrania jest Ustawa o zmianie niektórych ustaw w związku z zadaniami organów administracji publicznej i jak przejrzałam to widać duże zmiany w KDR
W plikach do pobrania jest Ustawa o zmianie niektórych ustaw w związku z zadaniami organów administracji publicznej i jak przejrzałam to widać duże zmiany w KDR
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
ok to jest to o czym myślałem 

-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
a co sądzicie o ust. 1 otrzymuje brzmienie:
„1. Prawo do posiadania Karty przysługuje członkowi rodziny wielodzietnej, przez którą rozumie się rodzinę, w której rodzic (rodzice) lub małżonek rodzica mają lub mieli na utrzymaniu łącznie co najmniej troje dzieci bez względu na ich wiek.”,
„1. Prawo do posiadania Karty przysługuje członkowi rodziny wielodzietnej, przez którą rozumie się rodzinę, w której rodzic (rodzice) lub małżonek rodzica mają lub mieli na utrzymaniu łącznie co najmniej troje dzieci bez względu na ich wiek.”,
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
@up a gdzie widzisz taką zmianę?
Takie propozycje z tego co widzę to był w projekcie tylko, a w zmianach nie ma.
Ten projekt dla mnie nie ma najmniejszego sensu. Ja jestem tylko ciekawy jak wtedy by miały wyglądać wnioski... Przyjdzie osoba w wieku 70-80 lat i powie, że chce karte dużej rodziny bo miała kiedyś trójke dzieci. Kogo miałaby wpisać we wniosku? tylko siebie ? siebie i dzieci? a dzieci mają po 40 lat, to im odmowe dawać? Z kolei te dzieci mogą mieć już swoje dzieci i by im się należało jako rodzicą, a ich dzieci już też mogą mieć swoje dzieci... nie wiem jak to by miało wyglądać pod względem wniosków, ale WSZYSTKO PRZED NAMI.
Ja osobiście już miałem miesiąc temu taką sytuację, że starsza osoba chciała sobie wyrobić karte bo miała trójkę dzieci, czyli wieści szybko się rozchodzą

Ten projekt dla mnie nie ma najmniejszego sensu. Ja jestem tylko ciekawy jak wtedy by miały wyglądać wnioski... Przyjdzie osoba w wieku 70-80 lat i powie, że chce karte dużej rodziny bo miała kiedyś trójke dzieci. Kogo miałaby wpisać we wniosku? tylko siebie ? siebie i dzieci? a dzieci mają po 40 lat, to im odmowe dawać? Z kolei te dzieci mogą mieć już swoje dzieci i by im się należało jako rodzicą, a ich dzieci już też mogą mieć swoje dzieci... nie wiem jak to by miało wyglądać pod względem wniosków, ale WSZYSTKO PRZED NAMI.
Ja osobiście już miałem miesiąc temu taką sytuację, że starsza osoba chciała sobie wyrobić karte bo miała trójkę dzieci, czyli wieści szybko się rozchodzą

Oprócz zmiany w KDR - Karta Dużej Rodziny przeczytaj również:
Alimenty i skład rodziny
Wielkie zmiany w KDR
Opiekun prawny
jak rozliczyć koszty obsługi wniosku?
Czy przyznać kartę dla dziecka uczącego się za granicą ?
dziecko w rodzinie zastępczej do kiedy przyznać?
cofnięcie przyznania karty
duplikat KDR a wypełnienie wniosku
Czy przyznać kartę
JAK WAM DZIAŁA SI KDR?
karta z błędem
wniosek bez rozpatrzenia
jaki jest koszt ... ?
kdr decyzja uchylająca
błąd w raportach
Weryfikacja PESEL po wydaniu kart