zmiany w ustawie - Stare tematy

Strona 1 z 3    [ Posty: 26 ]

Napisano: 06 gru 2011, 12:34

Ciekawe, że zmiany w ustawie dotyczą tylko finansów i dołożenia o 100% obowiązków koordynatorowi, zabierając jednocześnie przywileje pracownika socjalnego. Ustawa ma służyć rodzinom zastępczym i dzieciom pozbawionym opieki rodzicielskiej, o czym ZPP zdaje się zapominać. Ustawa zakłada, że należy pozyskiwać nowe rodziny, tworzyć rdd (tego nie zmieniono) a jednocześnie zmieniając ją nie umożliwia się motywowania i zachęcania do ich tworzenia. Z tego co słyszę nigdzie nie planują dodatkowych zatrudnień na etaty koordynatorów tylko robią róznorakie przesunięcia i roszady. Pomija się całkowicie zdanie rodzin zastępczych i pracowników. Chcemy mieć gdzie prowadzić grupy wsparcia, chcemy mieć grupę specjalistów może nad tym warto się zastanowić. Zmiany w nowej ustawie spowodują jeszcze większe w niej zamieszanie. Może niech zostanie po staremu? Co wy na to?
~prac.socjal.

Napisano: 06 gru 2011, 13:02

niech ta ustawa w ogóle nie wchodzi :) byłby problem z głowy ;)
~:)

Napisano: 06 gru 2011, 17:20

jak zwykle zmienili to co nie potrzeba a więc zdjęcie obowiązku asystentury, także idea pracy z rodziną biologiczna legła w gruzach. Brawo samorządowy uratowane finanse, a dzieci??? co tam dzieci
~Iza

Napisano: 06 gru 2011, 21:36

Ustawa to jeden wieli bubel
~P

Napisano: 07 gru 2011, 12:51

ta zmiana to wogóle ma szansę na przeprowadzenie jej przez cały proces legoslacyjny, jeszcze w tym roku ? przeciez w sejmie zaraz posłowie zaczną świętować ....., a czy tą proponowaną zmianę ktoś z was widział na stronach ministerstwa czy tylko jako życzenie samorządowców w \"dzienniku warto wiedzieć \" ?
~Jagoda

Napisano: 07 gru 2011, 15:17

Naprawdę prawdziwe jest powiedzenie mojego taty \"jeszcze sie taki nie urodził, co by wszystkim dogodził\"

Mam zgoła inne zdanie na temat nowelizacji - jest potrzebna i załatwiła nam choćby spór o interpretacje art 226 ustęp 5 oraz 240. Wprowadzone zmiany to nic innego jak zmiana zadań z obligatoryjnych na fakultatywne i słusznie. Nie można narzucać samorządowi zadania jako obowiązkowego i nie dawać na to pieniędzy.

Mam nadzieję, że pierwsza osoba nie ma pretensji o zmianę zapisów art. 64 - bo jeśli tak to śmiem przypuszczać, że pisze to zawodowa wielodzietna rodzina zastępcza, która miała już plan przekształcić się w rdd. W obecnym zapisie rdd to jakiś dziwny twór, bo co niby miałby robić ten prowadzący rdd, prócz brania kasy??

W ustawie jest nadal masę uprawnień i bonusów dla rodzin zastępczych, otwarte są możliwości do ich rozszerzania, ale tylko wtedy gdy samorząd będzie na to stać.

Jedyna rzecz z jaka się nie zgadzam to uzależnienie przyznania rodzinie koordynatora od wniosku tej rodziny. Wiemy dobrze, że są rodziny, które tylko na to czekają, żeby móc na dobre zamknąć drzwi przed nami. Będzie nam bardzo trudno napisać rzetelna opinie o sytuacji dziecka w rodzinie bez możliwości odwiedzania tej rodziny częściej niż raz na pół roku :-(
~iwa

Napisano: 07 gru 2011, 19:30

Będzie nam bardzo trudno napisać rzetelna opinie o sytuacji dziecka w rodzinie bez możliwości odwiedzania tej rodziny częściej niż raz na pół roku :-( .przyszła pani z pcpr zapytała jak dzieci maja na imie ,nazwisko znała, powiedzielismy ze nic sie niezmieniło, wpisała zajeło jej to 10 minut ciezkiej pracy .Wiecej sami wypisujemy o sytuacji dzieci do sadu niz pcpr.
~tytus

Napisano: 08 gru 2011, 10:06

do tytus. Nie oceniaj wszystkich jednakowo. U nas PCPR bardzo rzetelnie pracuje z rodzinami.
~xxx

Napisano: 08 gru 2011, 13:37

Właśnie tytus, jeśli masz takie doświadczenie z pracownikiem PCPR to opowiedz o tym jego pracodawcy, a nie uogólniaj.

Nie wiem jak to jest możliwe bo moja dziewczyna która chodzi do rodzin zastępczej jest w rodzinie od godziny do trzech godzin, a odwiedza je nie rzadziej niż raz na pół roku - ma ich pod opieka ponad osiemdziesiąt, wiec nie daje rady robić to częściej. Rodziny zastępcze są z nią bardzo związane i przychodzą do niej z każdą głupotką, ale ona uważa, że od tego jest.

Bardzo mnie denerwuje gdy osoba, która jest źle \"obsłużona\" zamiast zgłosić to tam gdzie trzeba - bo ma do tego święte prawo - wypisuje takie rzeczy - obrażając przy tym dobrze pracujących ludzi.

Mogłabym tytusie odwdzięczyć się tym samym i opowiedzieć tu różne ciemne sprawy o rodzinach zastępczych, ale tego nie zrobię, bo wiem, że w każdym stadzie można spotkać czarną owcę ;-)
~iwa

Napisano: 09 gru 2011, 11:31

Uprzejmie proszę o wskazanie gdzie można zapoznać się z projektem zmian w ustawie o pieczy zastępczej. W sejmie jest projekt poselski złożony 17.11.2011 druk nr 38 ale nie zawiera tych treści o których głośno na forum.
~Paweł

Strona 1 z 3    [ Posty: 26 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x