zmiany w ustawie art. 5a a rzeczywistość ? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 03 mar 2017, 12:36

paulina124 pisze:a ponoć Pan M powiedział, że jeden dłużnik = jedna decyzja, mimo że dwie wierzycielki. Jak to w końcu jest?
a jak Sobie to wyobrażasz:
np. wierzycielka i dziecko-X,dłużnik uznany w 2013 prokuratura itd, powiedzmy że już nie wypłacasz albo wypłacasz bez znaczenia
teraz OWW przysyła wniosek o podjęcie działań -wierzycielka i dziecko Y np ur. 2016 - co im odpiszesz że dłużnik uznany w 2013

PS. Pan M. nie jest dla mnie żadnym wyznacznikiem, interpretuje sobie przepisy tak jak w danej chwili mu pasuje( jeden tak inny tak). Napisz żeby Ci wydał w tej sprawie opinie prawna na piśmie :D .
eMGie
Podinspektor
Od: 06 wrz 2013, 12:13
Zajmuję się:

Napisano: 03 mar 2017, 12:58

jak dla mnie to są oddzielne postępowania, ale nie chciałbym też nadinterpretować, tzn. nie zrobić decyzji skoro jej nie miało być. Ciekawe jak na innych szkoleniach mówią?
Nie popełnia błędu tylko ten, kto nic nie robi.
paulina124
Referent
Od: 05 kwie 2016, 18:53
Zajmuję się: ŚW/FA

Napisano: 03 mar 2017, 13:45

na szkoleniach różne rzeczy mówią, ale jak to sobie wyobrażasz piszesz wniosek do prokuratury i załączasz decyzję dotyczącego innego wierzyciela???
Karlitos
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 18 sty 2016, 15:39
Zajmuję się: PS/FA

Napisano: 03 mar 2017, 14:25

Orzekać o tym samym dwa razy? hmmm.... chyba nie. Wezwać i zobaczyć jaki będzie rozwój wydarzeń. Ksero decyzji to teczki, że dłużnik uznany i wszystko.
Tosiek

Napisano: 03 mar 2017, 14:32

Tosiek pisze:Orzekać o tym samym dwa razy? hmmm.... chyba nie. Wezwać i zobaczyć jaki będzie rozwój wydarzeń. Ksero decyzji to teczki, że dłużnik uznany i wszystko.
ale chyba nie rozumiesz - dwa osobne postepowania
eMGie
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 03 mar 2017, 14:44

eMGie pisze:
Tosiek pisze:Orzekać o tym samym dwa razy? hmmm.... chyba nie. Wezwać i zobaczyć jaki będzie rozwój wydarzeń. Ksero decyzji to teczki, że dłużnik uznany i wszystko.
Ależ oczywiście, że zrozumiałam. Nie rozumiem natomiast jak można orzekać dwa razy o tym samym. W tym przypadku jest to orzekanie, że pan x jest dłużnikiem uchylającym się od zobowiązań alimentacyjnych. Nie masz tam napisane, że uchylał się od płacenia alimentów na x, y, z w tym i w tym czasie. Jest ogólnie dłużnikiem alimentacyjnych uchylającym się od zobowiązań alimentacyjnych. Zyskał już tytuł, więc po co tytułować go raz jeszcze.
Tosiek

Napisano: 03 mar 2017, 15:46

Tosiek pisze:
eMGie pisze:
Ależ oczywiście, że zrozumiałam. Nie rozumiem natomiast jak można orzekać dwa razy o tym samym. W tym przypadku jest to orzekanie, że pan x jest dłużnikiem uchylającym się od zobowiązań alimentacyjnych. Nie masz tam napisane, że uchylał się od płacenia alimentów na x, y, z w tym i w tym czasie. Jest ogólnie dłużnikiem alimentacyjnych uchylającym się od zobowiązań alimentacyjnych. Zyskał już tytuł, więc po co tytułować go raz jeszcze.
uznałaś go w jakiejś tam swojej sprawie i co dalej ?
jako OWD od innej wierzycielki z którą ma dziecko urodzone w 2016 r. wysyłam do Ciebie wniosek o podjęcie działań na okres 2016/17
I Ty mi odpisujesz że go uznałaś w 2013 r. i tyle? nawet prokuratury nie napiszesz ? bo tak interpretujesz przepisy a tu chodzi o to żeby w tę stronę interpretować i trochę pognębić dłużników. Bo jak będziesz miała kontrole to Ci wytkną wszystkie błędy
eMGie
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 03 mar 2017, 16:07

Właśnie to ci odpiszę. Dobrze, że mówisz o interpretacji. Znasz to? Daj mi przepis a ja napiszę uzasadnienie. W każdą stronę można interpretować. Ja robię to właśnie właśnie tak. Nadinterpretacja też jest błędem :) pozdrawiam i udanego weekendu :)
Tosiek

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x