znowu się kwalifikuje do stypendium - co zrobić - Stypendia

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 10 maja 2017, 8:34

Witam,
pani otrzymała stypendium tylko na 1 miesiąc - wrzesień 2016 ponieważ rozpoczęła pracę i się później już nie kwalifikowała. W jednej decyzji przyznałam jej stypendium na wrzesień i jednocześnie odmówiłam prawa do ubiegania się o stypendium od października ponieważ przekraczała kryterium dochodowe. Teraz pani mi zgłosiła, że nastąpiła zmiana w sytuacji i znowu się kwalifikuje. Czy ona ma złożyć nowy wniosek czy wystarczą tylko nowe zaświadczenia? Jaką decyzję zrobić? Czy mogę jej wydać decyzję zmieniającą na podstawie art. 154 KPA (czyli - Decyzja ostateczna, na mocy której żadna ze stron nie nabyła prawa, może być w każdym czasie uchylona lub zmieniona przez organ administracji publicznej, który ją wydał, jeżeli przemawia za tym interes społeczny lub słuszny interes strony).
m@ła_mi
Praktykant
Od: 20 kwie 2017, 10:15
Zajmuję się: stypendia

Napisano: 10 maja 2017, 9:48

Traktujemy to jak nowe postępowanie, więc składa wniosek z uzasadnieniem złożenia po terminie (zmiana sytuacji rodzinnej/dochodowej) i załącza aktualne zaświadczenia. No i oczywiście dokument potwierdzający zmianę sytuacji w rodzinie.
kalinka
Praktykant
Od: 30 mar 2016, 9:04
Zajmuję się:

Napisano: 10 maja 2017, 11:04

kalinka pisze:Traktujemy to jak nowe postępowanie, więc składa wniosek z uzasadnieniem złożenia po terminie (zmiana sytuacji rodzinnej/dochodowej) i załącza aktualne zaświadczenia. No i oczywiście dokument potwierdzający zmianę sytuacji w rodzinie.
W ten sposób w obiegu znajdą się 2 decyzje w dodatku obie sprzeczne ze sobą. Decyzja wydana wcześniej - ta z września nie traci na znaczeniu. W mojej opinii, nowy wniosek trzeba by było składać jakby świadczenie przyznane było na jeden miesiąc bez żadnych postanowień w sprawie pozostałych 9 miesięcy. A pisze, że na 1 miesiąc przyznano, a na pozostałe 9 miesięcy odmówiono.

Więc Pani tylko wnioskuje o zmianę decyzji od danego miesiąca - przynosi dokumenty potwierdzające dochód, opisuje ładnie swoją sytuację i zmienia się decyzje z września (na podstawie 154 kpa)
vero
Stażysta
Od: 22 mar 2017, 9:02
Zajmuję się: ST

Napisano: 11 maja 2017, 12:57

Zgadzam się z vero, niech złoży wniosek o zmianę decyzji
kropkaa
Praktykant
Od: 11 maja 2017, 12:52
Zajmuję się: IT

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU