Pomóżcie mi bo już całkowicie zgłupiałam. SKO przyznało ŚP żonie na męża do marca 2013r., Później było nowe orzeczenie, ale kobieta nie łapała się na szo, bo nie było rezygnacji z pracy. Teraz składa na szo na mocy art.25 ustawy o zdo. Przyznać czy nie? Na dzień 31.2.2012r. żonie na męża nie należało się śp
Marta ale ona nie łapie się na zdo tylko SZO na warunkach dotyczących specialnego zasiłku opiekuńczego okreslonych w ustawie zmienianej a art.,17 czyli takze małżonkom oraz jeżeli te osoby nie podejmują zartudnienia. Nie myl z ZDO gdzie muszą spełnić warunki z 31.12.2012 r.
Właśnie też tak myslę, ale już głupieję, nigdzie nie znalazłam że szo żonie na męża się nie należy, zaczęłam pisać pozytywną decyzję, ale nabrałam wątpliwości nie wiem czemu
w art.17 wpisali , że nalezy się także małżonkom wiec to weszło od 15 maja 2014 a związku z tym , ze tej żonie skończyło się orzeczenie przed 30 czerwca to moze już skozystać z warunku nie podejmowania zatrudnienia już teraz a nie jak wszyscy od 1 stycznia 2015 roku. Tylko zastanawia mnie czy takim osobom przysługuje od dnia wejścia w życie ustawy czy od msc zlożenia wniosku o szo z art.25 ???
od dnia wejścia w życie ustawy, czyli od 15 maja, mnie tylko zastanawia czy do końca okresu zasiłkowego, a później kolejny wniosek i kolejna decyzja na listopad, grudzień?
Do końca roku, bo tak stanowi ten przepis a nie na okres zasiłkowy, bo jak przyjdzie na nowy okres to jak ją rozpatrzysz na postawie szo a przywilejem dla tej grupy jest ten właśnie art. 25 ustawy zdo. Co od kiedy to też należy sprawdzić analogiczne uprawnienie dla rodzica będącego rolnikiem też zapis od 15.05 dostałam z MPiPS odpowiedź, że od m-ca złożenia wniosku.
do konca okresu zasiłkowego...
SZO uzaleznione jest tez od dochodu ..
wiec na nowu okres dochody za 2013r - i wtedy moze sie załapie moze nie. i dostaje tylko do grudnai potem ponownie wniosek. bo art 25 tylko do grudnai obowiazuje
Nie mam pojecia jak ktos moze przyznac do konca roku co jest sprzeczne z ustawa dot. SZO.