zwrot DM - podstawa prawna decyzji

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
ODPOWIEDZ
sylajolka
Praktykant
Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe i energetyczne
Kontakt:

zwrot DM - podstawa prawna decyzji

Post autor: sylajolka »

Witam,
muszę wydać decyzję określającą wysokość zwrotu nienależnie pobranego DM. Całą procedurę mam już zakończona. Jaka podstawa prawna? pomóżcie proszę. Nie mam pojęcia jakiej użyć podstawy z ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji? Czy powoluje sie tylko na ustawe o doatkach mieszkaniowych i kpa, a jesli nie zwroca kasy, to wowczas wydzial finansowy przeprowadza postepowanie egzekucyjne?
Emka2017
Referent
Zajmuję się: FA DM DE
Kontakt:

Re: zwrot DM - podstawa prawna decyzji

Post autor: Emka2017 »

Przez to, że nasza ustawa nie podaje, że powinno się wydawać decyzję o zwrocie, to ja zrobiłam wezwanie do zwrotu nienależnie pobr. świadczenia:

WEZWANIE DO ZWROTU NIENALEŻNEGO ŚWIADCZENIA

Na podstawie art. 7 ust. 9 ustawy z dnia 21 czerwca 2001 r. o dodatkach mieszkaniowych (Dz. U. z 2017 r. poz. 180) po uprawomocnieniu się decyzji z dnia 31 sierpnia 2016 r. nr OPS

wzywam
Pana X
do zwrotu kwoty X zł
tytułem nienależnie pobranego dodatku mieszkaniowego

wynikającej z przyznania dodatku mieszkaniowego na podstawie nieprawdziwych danych zawartych w deklaracji o wysokości dochodów we wniosku o przyznanie dodatku mieszkaniowego złożonego w dniu X r. na lokal mieszkalny przy ul X

Uzasadnienie
X

Pouczenie
Zwrotu ww. kwoty należy dokonać niezwłocznie, nie później jednak niż w terminie 30 dni od dnia otrzymania niniejszego wezwania poprzez dokonanie wpłaty na koto bankowe X X podając w tytule przelewu „Zwrot dodatku mieszkaniowego X”.
Jednocześnie informuję, iż brak zwrotu ww. kwoty we wskazanym powyżej terminie sprawi, że należność ta wraz z odsetkami i kosztami egzekucyjnymi podlegać będzie przymusowemu ściągnięciu w trybie postępowania egzekucyjnego w administracji.
sylajolka
Praktykant
Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe i energetyczne
Kontakt:

Post autor: sylajolka »

Dzięki za odpowiedź. Widac, ze nikt nie maal takiej sytuacji, ze nie napisal. Fajnie. A na zadna podstawe z KPA nie powoluje sie? Bo to z postanowienia o wznowieniu postepowania.
Maxima
VIP
Zajmuję się: DM DE
Kontakt:

Post autor: Maxima »

Oprócz art. 7 ust. 9 ustawy o DM podawałam także ( w moim przypadku) art. 145 § 1 pkt 5) kpa informujący z jakiego powodu było wznowienie postepowania. Było to zalecenie naszego radcy prawnego, który wychodzi z założenia, że lepiej za dużo niż za mało :)
PCW
VIP
Zajmuję się:

Post autor: PCW »

Jeżeli pójść ścieżką podaną przez Emka2017, to raczej nie można powoływać żadnego przepisu Kpa. Podzielam pogląd Emka2017, że skoro przepis na nakazuje pisania decyzji, to Kpa nie ma zastosowania.
ODPOWIEDZ