zwrot dodatcji - Dodatek energetyczny

Strona 2 z 6    [ Posty: 57 ]

Napisano: 11 cze 2014, 12:05

to jest skan w pdf. więc nie da rady wkleić na forum,
jako załącznik też kiedyś próbowałam na forum umieścić ale się nie udało z uwagi na zbyt duży plik,
mogę podesłać w e-mailu, ale nie jesteś zalogowana, więc pozostaje abyś podała swój email
GORZATKA
GORZATKA
Referent
Od: 12 sie 2004, 0:26
Zajmuję się:

Napisano: 11 cze 2014, 12:48

Proszę o przesłanie interpretacji na email: [email protected]
anna123

Napisano: 11 cze 2014, 13:03

my zwracamy woj. kuj-pom
sylwia79

Napisano: 12 cze 2014, 7:46

Zastanawiam się po co uchwalać ustawy w naszym kraju skoro urzędnicy w ministerstwie i UW są mądrzejsi. Do mnie dzwonili, że mam zwrócić a nie ma żadnego pisma. Ciekaw jestem co wymyślili.
Lomax

Napisano: 13 cze 2014, 11:26

Witam
U nas otrzymaliśmy to samo pismo i rozmawiałem z panią zajmującą się sprawą.
Tłumaczyła w ten sposób:
Niewykorzystaną kwotę należy oddać na ich konto, ale tak na prawdę ona nam nadal przysługuje.
Co za tym idzie mamy brak środków na koncie, ale zapotrzebowanie na kwartał robimy zerowe bo mimo, że ich nie mamy fizycznie to nam przysługują.
Co miesiąc należy występować do nich o wpłatę na nasze konto środków pokrywających wypłaty w następnym miesiącu.
Czy Wam tak samo tłumaczyli?
Nie chciałbym żeby za chwilę się okazało, że oddaliśmy pieniądze, zapotrzebowanie zrobiliśmy zerowe, a oni odwrócą kota ogonem i nie dadzą środków na wypłatę w 3 kwartale.
Proszę o pilną odpowiedź.
nowy19

Napisano: 13 cze 2014, 11:30

"Dotacje na dany kwartał są przekazywane gminom przez wojewodę, na podstawie wniosku, o którym mowa
w ust. 2, w miesięcznych ratach. Nadpłata dotacji za kwartał może być zaliczana na poczet dotacji należnej w kwartale następnym, z wyjątkiem nadpłaty za dany rok, która podlega przekazaniu na rachunek właściwego urzędu wojewódzkiego, w terminie do dnia 20 stycznia następnego roku."

słowo kwartał jest użyte w liczbie pojedynczej, więc to co zostanie za I można wykorzystać tylko w II, a już nie w III
co zostanie za II można wykorzystać w tylko III, a nie już w IV,
taka jest interpretacja ministerstwa, o dlatego wg nich należy zwrócić niewykorzystaną dotację ze I i II kwartał,

ja się zaczynam już łamać... ale zwrócimy ewentualnie dopiero po 15 lipca po wysłaniu rozliczenia, i po otrzymaniu 1 raty dotacji za III kwartał, bo okaże się że nie mamy z czego wypłacić dodatków w miesiącu lipcu, a z innych środków skarbnik nie pozwoli
Ostatnio zmieniony 13 cze 2014, 11:37 przez GORZATKA, łącznie zmieniany 1 raz.
GORZATKA
GORZATKA
Referent
Od: 12 sie 2004, 0:26
Zajmuję się:

Napisano: 13 cze 2014, 11:36

Mam prośbę, niech ktoś spróbuje zadzwonić do osoby odpowiedzialnej za tą sprawę i zobaczy czy odpowiedź będzie identyczna.
Telefon zajmie chwilę, ale będziemy mieli jeden problem mniej jeżeli to co usłyszałem się potwierdzi.
nowy19

Napisano: 13 cze 2014, 15:14

nam w wielkopolsce tłumaczono tak jak pisze nowy19. Kasy na koncie fizycznie już nie mamy ale jest ona nam przypisana i możemy z niej korzystać. Tylko co miesiać do 25 musimy robić zapotrzebowanie na kolejny miesiać ile maja nam przesłąć na wypłaty ( z tych "naszych" środków które leżą u nich na koncie). Nie wiem czy zrozumiale to napisałam...;)
kajka...

Napisano: 16 cze 2014, 8:41

W moim UW mówią co innego niż u Ciebie nowy19. Zapotrzebowanie na III kwartał trzeba wysłać normalne tzn. wyliczyć ile prognozujesz itd. Nie patrzysz na to ile Ci zostało. Chyba że otrzymałeś jakąś dotację w II kwartale.
Nadpłatę która Ci została z I kwartału po odjęciu kasy z tej dotacji jaką wydałeś w II kwartale - oddajesz na konto urzędu wojewódzkiego.
Fantomas

Napisano: 16 cze 2014, 13:00

Twoje rozwiązanie Fantomas ma sens dla mnie.
Moje i koleżanki z mojego regionu, bo również jestem z Wielkopolski sensu nie ma.
Boję się, że u nas coś pokręcili i za chwilę może się okazać, że zostaniemy bez środków na 3 kwartał ponieważ złożyliśmy zapotrzebowania zerowe zgodnie z uzyskaną informacją.
Na pocieszenie mamy podkładkę w postaci pisma, które zawiera następujące zdanie:
"Przygotowując zapotrzebowanie na następny kwartał, proszę uwzględnić środki, które pozostały w Gminie z poprzedniego kwartału i zapotrzebować tylko brakującą różnicę."
Pytanie czy za chwilę nie zinterpretują swojego zdania w sposób następujący:
"...uwzględnić środki, które pozostały w Gminie..." - przecież środki nie pozostały bo przelaliście na nasze konto, więc zapotrzebowanie nie powinno być zerowe :lol:
nowy19

Strona 2 z 6    [ Posty: 57 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x