zwrot dodatku od zarządcy - Dodatki mieszkaniowe

Strona 2 z 2    [ Posty: 19 ]

Napisano: 07 cze 2024, 9:35

ja tylko mówię o tym...że nie jest wiadome, na który lokal zostały poniesione wydatki...
od 9 mieszka już w nowym lokalu...."09.05.2024r. utracił tytuł do lokalu, na który był przyznany dodatek mieszkaniowy. Od 9 maja posiada tytuł prawny do innego lokalu, w którym zamieszkuje."
gdyby tylko utracił tytuł prawny ale jeszcze za maj poniósł wydatki na ten lokal ok...ale już w danym lokalu nie zamieszkuje...to jak wypłacić dodatek...może wydatki poniósł juz na nowy lokal...tego nie wiemy ...i oczywiście nie mówię o dzieleniu dodatku :)
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 07 cze 2024, 9:39

brodafix pisze:
07 cze 2024, 9:35
Nikt nie mówi o dzieleniu. Mowa o zwrocie za cały miesiąc
no ale jak za cały miesiąc jak do 09-05-2024r. posiadał tytuł prawny do lokalu?
decyzje moim zdaniem należy wygasić z końcem maja, ponieważ skoro do 09-05-2024r miał tytuł prawny to znaczy, że w myśl :
art. 7 ust. 5. Dodatek mieszkaniowy przyznaje się na okres 6 miesięcy, licząc od pierwszego dnia miesiąca następującego po dniu złożenia wniosku.

uprawnienia nabył na cały miesiąc maj
Ale jesli nie poniósł wydatków już za maj, to jak stwierdzisz wygaśnięcie od czerwca? To nie powinno już być wypłaty w maju. W maju poniósł wydatki za nowe mieszkanie i w lipcu mógłby złożyć kolejny wniosek na ten nowy lokal. Sam tytuł prawny to za mało.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 07 cze 2024, 9:43

Ale jesli nie poniósł wydatków już za maj, to jak stwierdzisz wygaśnięcie od czerwca? To nie powinno już być wypłaty w maju. W maju poniósł wydatki za nowe mieszkanie i w lipcu mógłby złożyć kolejny wniosek na ten nowy lokal. Sam tytuł prawny to za mało.
jeśli nie poniósł to pełna zgoda :) trzeba ustalić ...
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 07 cze 2024, 9:46

w tej sytuacji należy stwierdzić jeszcze czy wnioskodawca poniósł wydatki na lokal...i chyba tyle w temacie...:)
Bo stwierdzone jest, że nie ma tytułu prawnego od 9 maja...nie zamieszkuje w danym lokalu od 9 maja...czyli brak tytułu i nie zamieszkuje...to chyba juz dużo :) a że dodatków nie dzielimy więc ...ja bym wygasiła od maja....no...chyba, że poniesione zostały wydatki za cały miesiąc...
VIP

Napisano: 07 cze 2024, 10:05

"Dodatek mieszkaniowy przyznawany jest w drodze decyzji administracyjnej (art. 7 ust. 1 DodMieszkU) przez wójta, burmistrza lub prezydenta miasta. Jednocześnie według art. 7 ust. 5 DodMieszkU dodatek mieszkaniowy przyznaje się na okres 6 miesięcy, licząc od pierwszego dnia miesiąca następującego po dniu złożenia wniosku.
Dodatek mieszkaniowy jest świadczeniem okresowym, wypłacanym co miesiąc, co zresztą odpowiada też temu, w jakich okresach regulowane są opłaty za mieszkanie.
W opisanej sytuacji uprawnionemu przyznano dodatek mieszkaniowy i z pierwszym dniem miesiąca nabył on prawo do dodatku na dany miesiąc. Śmierć uprawnionego – ze względu na charakter uprawnienia do świadczenia – powoduje wygaśnięcie prawa do dodatku. Skoro uprawniony zmarł 8.7.2022 r., to nabył prawo do dodatku za lipiec z pierwszym dniem miesiąca. Wygasić prawo do dodatku i zaprzestać jego wypłacania należy więc od sierpnia".

ww. opinia co prawda mówi o przypadku gdzie strona zmarła ale czy to w przypadku śmierci czy wyprowadzki mamy do czynienia z bezprzedmiotowością decyzji i ww. należy wygasić. Nie znaczy to jednak, że nie należy wypłacić dodatku do końca miesiąca.

tak, wiem że są również opinie gdzie dodatek należy dzielić na dni [w przypadku zwrotu ww. --- tłumaczone to jest dbałością o finanse publiczne. Osobiście się jednak z tym nie zgadzam z uwagi na poniższe argumenty:
1. art.7 ust. 10 udm. Zmiany danych zawartych we wniosku lub deklaracji złożonej przez wnioskodawcę, które nastąpiły w okresie 6 miesięcy od dnia przyznania dodatku mieszkaniowego, nie mają wpływu na wysokość wypłacanego dodatku mieszkaniowego.
2. "Dodatek mieszkaniowy jest świadczeniem okresowym, wypłacanym co miesiąc, co zresztą odpowiada też temu, w jakich okresach regulowane są opłaty za mieszkanie."
brodafix
Podinspektor

Napisano: 07 cze 2024, 10:11

.ja bym wygasiła od maja....no...chyba, że poniesione zostały wydatki za cały miesiąc...
jeśli poniósł wydatki za te 9 dni maja to należy moim zdaniem wypłacić dodatek za cały maj
brodafix
Podinspektor

Napisano: 07 cze 2024, 10:30

brodafix pisze:
07 cze 2024, 10:11
.ja bym wygasiła od maja....no...chyba, że poniesione zostały wydatki za cały miesiąc...
jeśli poniósł wydatki za te 9 dni maja to należy moim zdaniem wypłacić dodatek za cały maj
jeśli poniósł wydatki...oczywiście :) bo ciągle zastanawiamy się czy zostały poniesione wydatki na ten lokal
VIP

Napisano: 07 cze 2024, 14:24

Od ludzi, a dzisiaj przyszedł właściciel lokalu i oświadczył, że Pani nie zamieszkuje. Czy oświadczenie właściciela mi wystarczy do uchylenia decyzji?
JaGo
Stażysta
Od: 06 kwie 2020, 12:06
Zajmuję się: ŚR DM DE

Napisano: 07 cze 2024, 14:41

JaGo pisze:
07 cze 2024, 14:24
Od ludzi, a dzisiaj przyszedł właściciel lokalu i oświadczył, że Pani nie zamieszkuje. Czy oświadczenie właściciela mi wystarczy do uchylenia decyzji?
ja bym wygasiła ...właścieil lokalu chyba lepiej wie kto tam mieszka...a jeszcze rozmawa była z najemcą...notatkę sporządzić i wygasić :)
VIP

Strona 2 z 2    [ Posty: 19 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem