Zwrot ROPS. - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 17 gru 2014, 9:03

Mam do wprowadzenia do Sygnity decyzję ROPS-u o zwrocie świadczenia z decyzji przez nich wydanej, ale już wcześniej zrealizowanej naszą decyzją. ROPS bowiem przy zaistniałej koordynacji przyznał świadczenie za pewien okres, a za pewien odmówił i za ten zażądał zwrotu. Nie wiem czy jasno wyłuszczyłem, ale interesują mnie technikalia wprowadzenia do sygnity takiej sytuacji :)
Bazyllo

Napisano: 17 gru 2014, 9:04

My nie wprowadzamy ropsowych decyzji o zwrocie do systemu
elo

Napisano: 17 gru 2014, 9:14

To jak je rozliczacie? A do sprawozdania? W pamięci i ręcznie?
Bazyllo

Napisano: 17 gru 2014, 9:20

ręcznie, mało mamy
elo

Napisano: 17 gru 2014, 13:22

To jeszcze jedna sprawa. Wznowiliśmy postępowanie wobec wydanej i realizowanej decyzji. Część jest do odmowy i do zwrotu, a na bieżąco od września - wypłaty. Jak taką rzecz rozegrać w Sygnity?
Bazyllo

Napisano: 17 gru 2014, 13:32

tylko żądanie zwrotu w systemie, chyba nie ma takiej opcji żeby wprowadzić wznowienie o odmowę po wznowieniu
elo

Napisano: 17 gru 2014, 18:35

Bazyllo pisze:Wznowiliśmy postępowanie wobec wydanej i realizowanej decyzji.
Sory, ale źle zrobiliście - jeśli w sprawie była koordynacja, to decyzje powinny być pouchylane przed wysłaniem papierów do ROPSu. ROPS nie powinien wydać swojej decyzji (a z tego co piszesz, decyzja jest), jeśli wasza była ważna. Są dwie drogi - jeśli wydaliście decyzję przyznającą po dacie ustalenia koordynacji, to trzeba wysłać do SKO do stwierdzenia nieważności, jeśli przed tą datą -uchylacie sami - tak czy inaczej prawidłowo prowadzone postępowanie powinno skutkować tym, że ROPS dostaje wniosek gotowy do rozpatrzenia (jako organ właściwy), ustala prawo do świadczeń, za okres w którym była koordynacja żąda zwrotu, reszta - ta wypłacone była należna. Tak czy inaczej rola organu po otrzymaniu od marszałka ostatecznej decyzji zobowiązującej do zwrotu sprowadza się do robienia potrąceń na liście wypłat (jeśli oczywiście strona teraz pobiera jakieś świadczenia).
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 18 gru 2014, 9:40

Iks pisze:
Bazyllo pisze:Wznowiliśmy postępowanie wobec wydanej i realizowanej decyzji.
Sory, ale źle zrobiliście - jeśli w sprawie była koordynacja,
Przepraszam za nieporozumienie. Ta druga sprawa niezwiązana jest z koordynacją. Po prostu nie chciałem mnożyć wątków. To wznowienie, to po wyjściu okoliczności nieznanych w chwili składania wniosku.
Bazyllo

Napisano: 18 gru 2014, 9:46

elo pisze:tylko żądanie zwrotu w systemie, chyba nie ma takiej opcji żeby wprowadzić wznowienie o odmowę po wznowieniu
A mogę zrobić żądanie zwrotu z decyzji i dalej ją realizować? I czy ten okres, wobec którego zażądam zwrotu nie będzie mi jednak wisiał do realizacji?
Bazyllo

Napisano: 18 gru 2014, 10:28

decyzję o zwrocie z ROPSu też wprowadzasz do systemu, jest taka opcja "Żądanie zwrotu - zewnętrzne".
Anabelle
Stażysta
Od: 16 gru 2014, 9:52
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x