żywienie w aneksach a likwidacja kuchni - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 3 z 3    [ Posty: 29 ]

Napisano: 04 lip 2010, 23:33

A u mnie w robocie nie chce się pracować tym z kodeksu. Beatko przestań pieprzyć. Też pozdrawiam.
~kucyk

Napisano: 05 lip 2010, 0:43

u mnie wszyscy pracuja na szczęście z kodeksu pracy!jest tez o tyle dobrze ze wychowawcy to wymyslaja by 12godz minelo jak najszybciej i dzieci mialy zajęcie a one to doceniaja:)ale tu mialo byc o zywieniu:)mamy aneksy kuchenne na każdej grupie ale obiadów nie gotujemy!!!!kucharki mamy rewelacyjne i gotuja wyśmienicie!wychowawcy sa od spraw opiekuńczo-wychowawczych i koniec!!trzeba grac zespołowo i sie nie poddawać
~zosia

Napisano: 21 lip 2010, 16:03

a mieszkania rodzinkowe? wychowawca jest wszystkim , jak rodzice w domu, a dzieci też tak jak w domu mają obowiązki... ale można też siedzieć i narzekać. smutna ta pomoc społeczna w Polsce- nie tylko dzieci są roszczeniowe ale wychowawcy też potrzebują obsługi...ŻAL.PL :)
dzięki Bogu wierzę, że tylko w paru domach jest taka sytuacja...
~pb

Napisano: 22 lip 2010, 21:13

My teraz w weekendy wakacyjne przygotowujemy z dziećmi w aneksie wszystkie posiłki, w tym obiady i nie widzę w tym problemu.
~Agni

Napisano: 23 lip 2010, 11:06

... a próbki tych posiłków oczywiście macie w lodówce...
... i sanepid już był i was pochwalił...

To wszystko jest do czasu. Pozdrawiam nadgorliwych.
~roman

Napisano: 23 lip 2010, 12:56

Nie jestem nadgorliwa.Po prostu dyrekcja nie pyta nas o zdanie, tylko stawia przed faktem dokonanym od 4 lat.Mamy dwie kucharki i każda z nich chce iść na urlop. Częściowo potrawy są przygotowane w piątek przez kucharki- np usmażone kotlety,a my robimy z dziećmi surówkę i pieczemy frytki w piekarniku bądź gotujemy ziemniaki.
~Agni

Napisano: 23 lip 2010, 13:19

Oto kilka moim zdaniem ciekawych informacji.
Jednostka prowadząca działalność gospodarczą w zakresie sprawowania opieki nad dziećmi w połączeniu z wyżywieniem, w świetle istniejących przepisów prawa, są placówkami żywienia zbiorowego zamkniętego (również w przypadku żywienia cateringowego niewielkiej grupy dzieci). Dlatego też placówki te zobowiązane są do przestrzegania przepisów prawa, określających warunki jakie muszą być spełnione przez zakłady branży żywnościowej w celu zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego dzieci..

Podstawowe akty prawne to:

• Rozporządzenie (WE) 852 Parlamentu Europejskiego i Rady z dn. 29 .04. 2004r. w sprawie higieny środków spożywczych (DZ. Urz. L 139 z 30.04.2004r.) zał. II
• Ustawa z dn. 25 sierpnia 2006r o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. z 2006r. nr 171, poz.1225 z późn. zm) wraz aktami wykonawczymi,
• Rozporządzenia Ministra Zdrowia. z dn. 17 kwietnia 2007r. w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakłady żywienia zbiorowego zamkniętego (DZ.U. z 2007r. nr 80, poz. 545).
• Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dn. 2 lutego 2006r w sprawie badań do celów sanitarno epidemiologicznych opublikowane w Dz.U z 2006r. nr 25, poz.191)
Na zakończenie do Agni - oto co Warszawski sanepid mówi na temat czasu i zasad obróki termicznej mięsa gotowego do wydania dla dzieci?

\"Czas i temperaturę obróbki cieplnej dobiera się w taki sposób, aby dezaktywować komórki wegetatywne mikroorganizmów w produkcie. Według Kodeksu Żywnościowego za skutecznie przeprowadzoną obróbkę termiczną uważa się osiągniecie wewnątrz produktu temperatury 74°C . W tradycyjnie przeprowadzonym procesie smażenia mięsa (w stołówkach szkolnych w Polsce nie serwuje się mięs o niskim stopniu wysmażania), zmianę barwy mięsa na przekroju z czerwonej na brunatną oraz brak różowego wycieku po nakłuciu porcji mięsa, można uznać za oznaki skutecznie przeprowadzonej obróbki cieplnej. Bardzo istotne jest natomiast zachowanie właściwej temperatury wszystkich potraw po przygotowaniu, do czasu ich wyporcjowania. Potrawy powinny być w tym czasie przechowywane w bezpiecznej temperaturze, tak aby ich temperatura nie spadła poniżej 63°C lub powinny zostać poddane szybkiemu wychładzaniu – poniżej 8-10°C. Właściwe ze względu na bezpieczeństwo oraz cechy organoleptyczne, temperatury potraw serwowanych do bezpośredniego spożycia ( temperatury potraw na talerzu) określone zostały w sposób następujący:
gorące zupy: +75°C
gorące drugie dania: +63°C
potrawy serwowane na zimno: + 4 °C\"
Proste - prawda?
~Adam

Napisano: 24 lip 2010, 0:57

Szczeciński sanepid wie,że przygotowujemy z dziećmi kolacje przez cały rok i nic nie mówił. O obiadach pewnie nic nie wie......Ale nasza dyrekcja jak coś komuś się nie podoba mówi proszę się zwolnic i nie patrzy czy ktoś jest z karty czy kodeksu....
~Agni

Napisano: 24 lip 2010, 14:11

Znam to.
Ja zostałem zwolniony za przestrzeganie prawa.
W sadzie pracy wygrałem.
Dostałem odszkodowanie. Nie pracuję już w \"pomocy społecznej\". Sumienie miałem i mam czyste.
Wybór należy do Was.

PS
Każą Wam łamać prawo, ale jak się coś stanie to wina spadnie na Was.
~ireneusz

Strona 3 z 3    [ Posty: 29 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x