10% kryterium dochodowego - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 23 kwie 2014, 7:56

witam
mam problem prosze o pomoc
mam osobe w DPS w wywiadzie kontrolnym zmiana sytuacji dochodowej osoby o mniej niz 10 % czyli nie zmieniam decyzji osoba płaci tyle samo co poprzednio tak? ale wtedy gmina ponosi wieksza odpłatnosc ,dobrze rozumiem?
czy badanie 10% jest od ostatniej decyzji?? a co w sytuacji jak juz jest to drugi przypadek wczesniej 10% i teraz?
moze mi to ktos jakos poukładac? mam problem z ta interpretacja? a jak nie zmieniam decyzji to wysylamy jakies pismo informujace?
prosze o pomoc
(ANNA)

Napisano: 23 kwie 2014, 8:29

Zmiana dochodu nie przekroczyła 10% kryterium osoby samotnie gospodarującej w stosunku do ostatniego dochodu uwzględnionego w ostatniej decyzji o odpłatności. Może się zdarzyć, że odpłatność przez dłuższy czas pozostaje bez zmian, gdyż zmiana dochodu nie przekracza 10% kryterium.
celesta

Napisano: 23 kwie 2014, 8:48

Jeżeli nie zmieniasz decyzji w części odpłatności mieszkańca DPS ( bo zmiana dochodu nie przekroczyła 10% kryterium tj.54,20zł) to zmieniasz tę decyzję w części dot. opłaty ponoszonej przez organ gminy - o ile była to decyzja z podaniem kwoty.
Dochody mieszkańca porównuje się w stosunku do decyzji, w której zmieniała się Jego odpłatność :
np. wywiad obecny i 2012r. ( jeżeli w 2013r. klient nie miał zmienianej wysokości opłaty).

Pozdrawiam :)
Percia

Napisano: 23 kwie 2014, 9:10

To czy dobrze rozumiem. Jak obliczałam w lutym/14 nową odpłatność gminy za dps to powinnam uwzględnić aktualną wysokość emerytury mieszkańca czy też tą z ostatniej decyzji o odpłatność mieszkańca za dps, tj. z marca/12?
Alka

Napisano: 23 kwie 2014, 10:52

w przypadku wzrostu wysokości emerytury (np. wynikającej z waloryzacji) o kwotę np. 40 zł nie zmienia się decyzji o odpłatności osoby za pobyt w DPS. Dopiero w przypadku kolejnego wzrostu dochodu osoby o kwotę powodującą przekroczenie w sumie kwoty 54,20 zł następuje konieczność zmiany decyzji o odpłatności osoby za pobyt w DPS. U nas jest to zazwyczaj co dwa lata.
asia1
Praktykant
Od: 11 kwie 2014, 8:52
Zajmuję się:

Napisano: 23 kwie 2014, 10:59

to chcialam to podsumoac
np. w czerwcu 2012r wydana byla decyzja o wysokosci odplatnosci klienta potem w grudniu zmienila sie jego sytuacja dochodowa ale nie bylo przekroczenia 10% wiec nic nie zienialam..teraz waloryzacja niby nie ma 10 % ale w stosunku do poprzedniego wyawiadu powyzej 10% czyli zieniamy tak?
(ANNA)

Napisano: 23 kwie 2014, 11:14

tak zmienia się decyzję
asia1
Praktykant
Od: 11 kwie 2014, 8:52
Zajmuję się:

Napisano: 23 kwie 2014, 11:15

Tak Aniu dokładnie tak jak mówisz :)
Percia

Napisano: 23 kwie 2014, 12:28

Ponawiam swoje pytanie z wcześniejszego postu.
Alka

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x