My tak. Zgodnie z nasza Panią prawnik doszliśmy do tego, że jak damy 108 to od momentu wydania decyzji (a nie odbioru jej i jeszcze 14 dni) możemy jej nie wypłacać. Bo może być tak że uchyli się 15 X a osoba odbierze 20 X no to 14 dzień minąłby dopiero w XI więc za X musiałabyś jej wypłacić. a 108 jest na osoby i na naszą korzyść, bo ona później nie będzie miała więcej nienależnie pobranych i odsetek a deczko mniej roboty ;p
niki0 a jakie jest uzasadnienie w decyzji dlaczego rygor natychmiastowej wykonalności?. Czy może dajecie tylko w postawie prawnej 108 i nie piszecie już w uzasadnieniu?
Elmer - a ja się jej właśnie o to dopytywałam bo to istotne i mi tak powiedziała........echh....myślisz, że mam się cofać do tego teraz? czy dac już spokój i następne dopilnować?..
https://www.przewodnikprawny.pl/nadanie- ... onalno-ci/
Rygor natychmiastowej wykonalności jest ważny od dnia doręczenia lub ogłoszenia decyzji stronie, jeśli stanowi on składnik danej decyzji, bądź z chwilą doręczenia stronie postanowienia w sprawie, jeśli klauzula została nadana już po wydaniu decyzji. Wygasa zaś z chwilą wydania decyzji organu odwoławczego zmieniającej lub uchylającej decyzję, opatrzoną rygorem natychmiastowej wykonalności.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare