z tego co dzis zrozumialam Mazurkiewicza , na MF nie ma juz za 2022 rok 13 i 14 emerytury.
tylko musimy pamietac odliczyc składke zdrowotną od 13 i 14.
CZYLI DOCHÓD NA MINISTERSTWIE JEST JUŻ POMNIEJSZONY O 13 i 14?
Tak nie ma tam już 13 i 14 (bo była w 2022 i jest nieopodatkowana)
Ale składka zdrowotna jest podana cała (a nie odejmujesz tej potrąconej z 13 i 14.
Czyli reasumując - piszesz od ZUS o podanie wysokości składki zdrowotnej od 13 i 14 (i tej składki nie odejmujesz)
miałam od pani zaświadczenie z ZUS o mięsiecznych kwotach emerytury wszystkich , i 13 i 14 też.
jak przeliczyłam z danymi z MF to w MF nie została ujeta i 13 i 14 emerytura. poniewaz nie byla opodatkowana w 2022 roku.
skladka zdrowotna w ZUS natomist zawiera wyskokosc skladki za 13 i 14 emeryture.
o ktora wysokosc trzeba juz napisac do zus i potem ją odjac od ogólnej składki podanej w empatii z zus.
Mam odpowiedź z KRUsu że ich pit 40A zawierał kwoty 13tki i 14tki... i bądż tu człowieku mądry, czy naprawdę tak było czy osoba odpowiadająca się zmyliła. Mam wiekszośc emerytów krusowskich, przy czystym powietrzu i przeskoczeniu miedzy progami dofinansowania to jest kilkadziesiąt tys różnicy miedzy dofinansowaniami.