15g korekty - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe"

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 16 lis 2022, 21:51

jak interpretujecie korekty po 11 sierpnia zgodnie z 15 g, np dopisali węgiel
po wywiadzie przyznajecie czy jednak nie ?
rózna jest interpretacja, skoro po wywiadzie przyznajemy bez wniosku , bez ceeb wszystko wszystkim to można odrzucić tych z korektą ? przejdzie taka odmowa w sko ?
Just5
Stażysta
Od: 21 lut 2018, 16:54
Zajmuję się: Św

Napisano: 16 lis 2022, 22:40

my dajemy odmowę jak jest korekta z drzewa na węgiel. Rozmawiałam dzisiaj z SKO i stoją na stanowisku że należy dać odmowę i utrzymują takie decyzje w mocy.
ola2
Stażysta
Od: 25 kwie 2017, 8:43
Zajmuję się: SW/SR/FA

Napisano: 16 lis 2022, 23:07

Mam całkiem odmienne doświadczenia. Przy założeniu, że SKO wam podtrzyma takie decyzje i ktoś się wam odwoła do WSA to macie pozamiatane, wg. opinii prawników w świetle obecnych przepisów dopisanie węgla do drewna w deklaracji CEEB nie jest wystarczającym powodem do odmowy przyznania dodatku węglowego.
Moprna3
Praktykant
Od: 21 paź 2022, 17:01
Zajmuję się: Dodatek węglowy

Napisano: 17 lis 2022, 8:34

obecnie to nawet nie musi dopisać węgla. Wystarczy, że na wywiadzie pracownik potwierdzi, że pali węglem i pozamiatane
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 17 lis 2022, 9:30

obecnie to już nikt nic nie musi :) i nie można było tak od razu ;)
elinka85
Referent
Od: 22 sie 2019, 14:23
Zajmuję się: ps

Napisano: 17 lis 2022, 9:45

Abstrahując już od samych przepisów, przez których mnogość i niejednoznaczność robi się zamieszanie i takie trudności interpretacyjne jak w przypadku korekt deklaracji CEEB, czasem brakuje po prostu logiki. Bo z jakiego powodu mielibyśmy odmawiać prawa do świadczenia ludziom dokonującym korekt w zakresie stosowanego paliwa w kotle na paliwo stałe (w którym przecież można palić i drewnem, i węglem), skoro obecnie sugeruje się, że nie trzeba już mieć deklaracji CEEB i nie jest ona warunkiem koniecznym do uzyskania dodatku węglowego. Przecież pomysł o wywiadach nie wziął się znikąd, chodzi o ustalenie stanu faktycznego w problematycznych przypadkach (patrząc nawet przez pryzmat art. 7 KPA). Poza tym jestem w stanie zrozumieć ludzi, którzy być może często obawiali się wpisać do deklaracji węgiel jako paliwo, bo wszyscy pamiętamy jaka była do niedawna nagonka na kopciuchy i palenie węglem. Należy mieć na uwadze również to, że nikt wtedy nie przewidywał wykorzystania CEEB-u do rozstrzygania prawa do DW. Raczej można było się spodziewać obciążeń i podatków nakładanych na opalających piece paliwami węglowymi.

P.S. Czasem to mam wrażenie, że co poniektórzy z nas rozstrzygają sprawy związane z przyznaniem świadczenia jakby płacili je z własnej kieszeni i szukają tylko powodu, by go komuś odmówić. Nikt wam nie zarzuci naruszenia dyscypliny finansów publicznych w przypadku o którym dyskutujemy. A ci co uparcie obstają przy odmowach to przekonają się do tego jak zaczną orzekać sądy administracyjne, bo ludzie naprawdę są w takich sytuacjach wk... i można mieć wtedy spory problem jak się uprą przy swoim.
Moprna3
Praktykant
Od: 21 paź 2022, 17:01
Zajmuję się: Dodatek węglowy

Napisano: 17 lis 2022, 9:51

Moprna3 pisze:
17 lis 2022, 9:45
P.S. Czasem to mam wrażenie, że co poniektórzy z nas rozstrzygają sprawy związane z przyznaniem świadczenia jakby płacili je z własnej kieszeni i szukają tylko powodu, by go komuś odmówić. Nikt wam nie zarzuci naruszenia dyscypliny finansów publicznych w przypadku o którym dyskutujemy. A ci co uparcie obstają przy odmowach to przekonają się do tego jak zaczną orzekać sądy administracyjne, bo ludzie naprawdę są w takich sytuacjach wk... i można mieć wtedy spory problem jak się uprą przy swoim.
wężykiem, wężykiem....

pal licho sądy administracyjne, ktoś kumaty się kiedyś wkurzy i pociśnie z 231KK to dopiero będzie jazda :twisted:
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 17 lis 2022, 11:01

Witam! A ja mam pytanie odnośnie tego 15g. Czy jeśli była notatka zrobiona po wywiadzie i wszystko jest ok, a wniosek nie był bez rozpoznania i nie było wcześniej odmowy to wydaję decyzje przyznająca czy informacja?
Marta833
Praktykant
Od: 12 kwie 2021, 14:06
Zajmuję się: AR

Napisano: 17 lis 2022, 11:13

Marta833 pisze:
17 lis 2022, 11:01
Witam! A ja mam pytanie odnośnie tego 15g. Czy jeśli była notatka zrobiona po wywiadzie i wszystko jest ok, a wniosek nie był bez rozpoznania i nie było wcześniej odmowy to wydaję decyzje przyznająca czy informacja?
Decyzja
Raa
Referent
Od: 20 lip 2016, 9:37
Zajmuję się:

Napisano: 17 lis 2022, 11:18

Raa pisze:
17 lis 2022, 11:13
Marta833 pisze:
17 lis 2022, 11:01
Decyzja
Właśnie mam wątpliwość, bo w tym artykule nie jest napisane, że decyzja a w 3d, i 15f jest wyraźnie to zaznaczone.I się zastanawiam....
Marta833
Praktykant
Od: 12 kwie 2021, 14:06
Zajmuję się: AR

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x