Dokładnie tak samo robięMeri pisze: ↑12 sie 2024, 12:41Cześć, kiedyś tam na szkoleniu Mazurkiewicz mówił, że możemy brać oświadczenie od tych 18-sto latków w trakcie biegu okresu. I ja tak praktykuję, bo matka jak składa wniosek to na dzień składania wniosku dziecko było uprawnione ale nie pełnoletnie. A już na kolejny okres świadczeniowy dorosły uprawniony sam składa na siebie.
U nas tak samo robimy.Meri pisze: ↑12 sie 2024, 12:41Cześć, kiedyś tam na szkoleniu Mazurkiewicz mówił, że możemy brać oświadczenie od tych 18-sto latków w trakcie biegu okresu. I ja tak praktykuję, bo matka jak składa wniosek to na dzień składania wniosku dziecko było uprawnione ale nie pełnoletnie. A już na kolejny okres świadczeniowy dorosły uprawniony sam składa na siebie.
Andrzej82 pisze: ↑13 sie 2024, 10:15Pełnoletnie dziecko składa wniosek na siebie, druga siostra również sama składa na siebie. Mam pytanie czy obie siostry muszą założyć osobne spawy o egzekucję alimentów u komornika? Rozumiem, że w tym przypadku muszą być dwa zaświadczenia o bezskuteczności z różnymi KMP?!