Klient złożył wniosek w lutym i dostał decyzję odmowną. Teraz składa drugi wniosek z dochodami za 2021r. Kwalifikuje się dochodowo. Przyznajecie w takim przypadku?
Zgodnie z ustawą dodatek osłonowy przyznaje się na rok 2022. Jest to świadczenie jednorazowe. Mam teraz zonka bo przecież w sprawie tego klienta rozpoznałam już wniosek o wydałam decyzję odmowną. Teraz mam wniosek w tej samej sprawie tj. przyznania dodatku osłonowego również na rok 2022r.
cała przyjemność po mojej stronie U nas był podobny przypadek i przyznaliśmy, bo za pierwszym razem klient nie otrzymał.
Z lexa:
W przedmiotowej sprawie istotne jest, że organ wydał już decyzję odmowną w sprawie dodatku osłonowego, ponieważ na dzień ("pierwszego") orzekania strona nie spełniała warunków do omawianego świadczenia. Sprawa została wówczas formalnie zakończona. Obecnie zmienił się stan faktyczny dotyczący wnioskodawczyni i jej rodziny. Należy zatem przyjąć wniosek i ponownie go rozpoznać, a w konsekwencji przyznać dodatek osłonowy (wtedy informacja o przyznaniu świadczenia) albo w formie decyzji odmówić. Na zakończenie można dostrzec, że w wyjaśnieniach Ministerstwa Klimatu zawarto słuszną interpretację, która pozornie odnosiłaby się do omawianej sprawy. Mianowicie, Ministerstwo doradza, że "każdy wniosek będzie rozpatrywany zgodnie ze stanem faktycznym na dzień złożenia wniosku. Jeśli w międzyczasie dojdzie do zmian składu gospodarstwa domowego, nie wpłynie to na wysokość wypłaty kolejnej raty, czy też jednorazowej wypłaty". Jednak wyjaśnienie dotyczy przypadku, gdy organ przyznał dodatek osłonowy (natomiast w niniejszej sprawie odmówił) i w międzyczasie zaszły zmiany w składzie gospodarstwa domowego (liczebność). Gdyby dodatek osłonowy był realizowany, zmiana składu rodziny nie wpłynęłaby na wysokość drugiej transzy świadczenia. W stanie faktycznym, przedstawionym w pytaniu, jest jednak inaczej.