2 wnioski czy 1 ??????? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 30 cze 2022, 10:20

Witam! kobieta będąca panną pobierała dotychczas zasiłek rodzinny na dwoje dzieci (w okresie 2021/2022 nie pobierała jeszcze), podając do składu rodziny ojca dzieci. Teraz urodziła trzecie dziecko i złożyła wniosek o zasiłek rodzinny na okres 2021/2022 na całą trójkę dzieci, załączając akt urodzenia zupełny, z którego wynika że ta kobieta jako dane ojca podała imię i nazwisko ojca dwójki wcześniej urodzonych dzieci i oświadczyła, że nie ma z nim żadnego kontaktu, przebywa on za granicą i nie wychowują wspólnie dziecka. Oczywiście alimentów ustalonych nie ma. Czy w tej sytuacji powinna złożyć dwa wnioski: jeden na dwoje wcześniejszych dzieci i robimy odmowę ze względu na brak ustalonych alimentów i drugi wniosek na trzecie dziecko, na które ustalamy prawo do zasiłku rodzinnego oraz dodatek z tytułu samotnego wychowywania dziecka?
OPS84
Stażysta
Od: 27 mar 2017, 9:16
Zajmuję się: ŚR/FA/dodatki paliwowe/zaśw. czyste powietrze

Napisano: 01 lip 2022, 10:43

mi się wydaje że 1 wniosek - ja bym wzieła go do składu rodziny z uwagi ze nie ma dokumentu potwierdzającego alimenty, i dodatkowo wysłała bym pod kontem koordynacji
Aleks
Starszy referent
Od: 15 gru 2014, 10:27
Zajmuję się:

Napisano: 04 lip 2022, 9:47

Tylko, że ona mówi, że nie wychowuje z nim dzieci i nie utrzymuje z nim kontaktu. Nie wiem naprawdę jak mam rozpatrzyć jej sprawę.
OPS84
Stażysta

Napisano: 04 lip 2022, 13:24

Nie rozumiem tu czegoś - jeżeli nie są małżeństwem, to nie jest tak, że ojciec musi z matką się stawić w USC, żeby go wpisać jako ojca? Nie można tak sobie podać kogoś do ojcostwa, tylko męża wpisuje się automatycznie. Skoro go podała, to on musiał uznać dziecko. Skąd więc samotne wychowanie?
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 04 lip 2022, 14:50

OPS84 pisze:
30 cze 2022, 10:20
Witam! kobieta będąca panną pobierała dotychczas zasiłek rodzinny na dwoje dzieci (w okresie 2021/2022 nie pobierała jeszcze), podając do składu rodziny ojca dzieci. Teraz urodziła trzecie dziecko i złożyła wniosek o zasiłek rodzinny na okres 2021/2022 na całą trójkę dzieci, załączając akt urodzenia zupełny, z którego wynika że ta kobieta jako dane ojca podała imię i nazwisko ojca dwójki wcześniej urodzonych dzieci i oświadczyła, że nie ma z nim żadnego kontaktu, przebywa on za granicą i nie wychowują wspólnie dziecka. Oczywiście alimentów ustalonych nie ma. Czy w tej sytuacji powinna złożyć dwa wnioski: jeden na dwoje wcześniejszych dzieci i robimy odmowę ze względu na brak ustalonych alimentów i drugi wniosek na trzecie dziecko, na które ustalamy prawo do zasiłku rodzinnego oraz dodatek z tytułu samotnego wychowywania dziecka?
Jeśli dobrze rozumiem, to nie ma samotnego bo ojciec jest w akcie urodzenia, ja bym wzięła jeden wniosek na całą trójkę, skoro nie mieszkają razem to wezwanie o alimenty plus dodatkowo dane do koordynacji. Pod rygorem zostawienia wniosku bez rozpatrzenia.
Nowa34
Referent
Od: 22 lis 2017, 12:14
Zajmuję się: ZR,FA,500+

Napisano: 05 lip 2022, 15:23

No tak, tylko że kobieta będąca panną może podać jakiekolwiek dane ojca do aktu urodzenia i nie oznacza to wcale tego że są to faktyczne dane ojca.
OPS84
Stażysta

Napisano: 05 lip 2022, 15:27

OPS84 pisze:No tak, tylko że kobieta będąca panną może podać jakiekolwiek dane ojca do aktu urodzenia i nie oznacza to wcale tego że są to faktyczne dane ojca.
Lepsze to niż ojciec nieznany
Świerzynka
Praktykant
Od: 13 cze 2022, 14:06
Zajmuję się: Piciem kawy

Napisano: 05 lip 2022, 16:26

ok, tylko że to imię i nazwisko może być fikcyjne, czyli ojciec nieznany.
OPS84
Stażysta

Napisano: 06 lip 2022, 7:51

OPS84 pisze:
05 lip 2022, 16:26
ok, tylko że to imię i nazwisko może być fikcyjne, czyli ojciec nieznany.
Nie do nas należy sprawdzanie czy dane w akcie urodzenia są poprawne, co podała to ma. Jak dla mnie postępowanie tak jak napisałam wcześniej.
Nowa34
Referent
Od: 22 lis 2017, 12:14
Zajmuję się: ZR,FA,500+

Napisano: 06 lip 2022, 8:47

OPS84 pisze:(...) załączając akt urodzenia zupełny, z którego wynika że ta kobieta jako dane ojca podała imię i nazwisko ojca dwójki wcześniej urodzonych dzieci (...)
Chyba wczoraj za mało kawy wypiłam bo dopiero teraz zauważyłam, że podała też nazwisko ojca. Od kiedy to w akcie zupełnym można wpisać nazwisko jakie sie chce? Matka moze podac tylko imie a nazwisko musi być jej. Sprawdz co jest napisane w adnotacji na akcie bo to jakies dziwne jest.
Świerzynka
Praktykant
Od: 13 cze 2022, 14:06
Zajmuję się: Piciem kawy

ZAMKNIJ

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem