Jeśli dobrze rozumiem, to nie ma samotnego bo ojciec jest w akcie urodzenia, ja bym wzięła jeden wniosek na całą trójkę, skoro nie mieszkają razem to wezwanie o alimenty plus dodatkowo dane do koordynacji. Pod rygorem zostawienia wniosku bez rozpatrzenia.OPS84 pisze: ↑30 cze 2022, 10:20Witam! kobieta będąca panną pobierała dotychczas zasiłek rodzinny na dwoje dzieci (w okresie 2021/2022 nie pobierała jeszcze), podając do składu rodziny ojca dzieci. Teraz urodziła trzecie dziecko i złożyła wniosek o zasiłek rodzinny na okres 2021/2022 na całą trójkę dzieci, załączając akt urodzenia zupełny, z którego wynika że ta kobieta jako dane ojca podała imię i nazwisko ojca dwójki wcześniej urodzonych dzieci i oświadczyła, że nie ma z nim żadnego kontaktu, przebywa on za granicą i nie wychowują wspólnie dziecka. Oczywiście alimentów ustalonych nie ma. Czy w tej sytuacji powinna złożyć dwa wnioski: jeden na dwoje wcześniejszych dzieci i robimy odmowę ze względu na brak ustalonych alimentów i drugi wniosek na trzecie dziecko, na które ustalamy prawo do zasiłku rodzinnego oraz dodatek z tytułu samotnego wychowywania dziecka?
Lepsze to niż ojciec nieznanyOPS84 pisze:No tak, tylko że kobieta będąca panną może podać jakiekolwiek dane ojca do aktu urodzenia i nie oznacza to wcale tego że są to faktyczne dane ojca.
Chyba wczoraj za mało kawy wypiłam bo dopiero teraz zauważyłam, że podała też nazwisko ojca. Od kiedy to w akcie zupełnym można wpisać nazwisko jakie sie chce? Matka moze podac tylko imie a nazwisko musi być jej. Sprawdz co jest napisane w adnotacji na akcie bo to jakies dziwne jest.OPS84 pisze:(...) załączając akt urodzenia zupełny, z którego wynika że ta kobieta jako dane ojca podała imię i nazwisko ojca dwójki wcześniej urodzonych dzieci (...)