20% FA - Księgowość

Strona 5 z 8    [ Posty: 72 ]

Napisano: 01 paź 2015, 8:20

Księguję FA przez 225 . Zaksięguję tak jak pisze BDMB .Kkic13 jeżeli możesz rozpisać po kolei jak przy okazji "wymiksować się z tej sytuacji to gorąco proszę .Pozdrawiam.
AKM

Napisano: 01 paź 2015, 8:32

kkic13 pisze:Schemat dobry, pod warunkiem że ktoś nie stosuje się do wytycznych MF i dalej należności księguję na zobowiązania, ale to już co innego. Wd mnie jest to dobry moment do wymiksowania się z księgowania należności na zobowiązania w jednostce.
Oprócz wytycznych które są niezgodne z zasadami rachunkowości i szczególnymi zasadami rachunkowości budżetowej wyrażonymi w planach kont dla budżetu i jednostek budżetowych jest jeszcze zdrowy rozsądek. Jak w wytycznych napiszą 2+2=5 to też będziecie tak liczyć?
BDMB
Starszy referent
Od: 05 sty 2015, 12:36
Zajmuję się:

Napisano: 01 paź 2015, 8:53

BDMB czyli radzisz zostawić tak jak mam na 225? Konto 225 na koniec roku nie ma u mnie salda ponieważ całość przenoszę na 290 . Po spłacie rozwiązuję odpis aktualizujący należności o tę spłatę. Nie jestem w stanie zrozumieć księgowania tego FA.
AKM

Napisano: 01 paź 2015, 9:08

BDMB, ja nie jestem na 100% przekonany do księgowania 221/720 ale 221/225 nie ma wd mnie nic wspólnego ze zdrowym rozsądkiem. Jakis czas temu przestałem kopać się z koniem. Nie jestem na tyle biegły żeby wiedzieć jak skarbnik robi bilans, wiem że należności BP nie trafiają na konto 901 tylko 224 i to jest zgodne z zasadami rachunkowości, wiem że przekonuje mnie opcja o nie wykazywaniu dochodów z zadań zleconych w 27s tylko 27zz i że dochody te pojawiają się w RB w 27s w gmnie, co tez jest zgodne z zasadami rachunkowości, więc nie wiem o co ci chodzi z 2+2 = 5?
kkic13

Napisano: 01 paź 2015, 9:09

Przez te dziwne interpretacje powstają takie księgowania jak u AKM.
kkic13

Napisano: 01 paź 2015, 11:02

Podam na wstępie prosty przykład: jednostka zakupiła materiały na magazyn co zostało ujęte zapisem: 310/201
Materiały te jako rzeczowe aktywa obrotowe są składnikami majątku gminy. Do czasu kiedy zobowiązanie na 201 nie zostanie zapłacone źródłem finansowania tych aktywów jest fundusz obcy (fundusz jednostki dostawcy). Gdyby należało zrobić zrobić sprawozdanie finansowe to materiały te zostaną wykazane po stronie aktywów a zobowiązanie po stronie pasywów. Wartość funduszu gminy czyli wartość majątku gminy nie wzrasta zgodnie z równaniem:
aktywa= fundusz + zobowiązania

Wracając do ZZ
Wskutek tego, że sprawozdanie Rb-27ZZ powinno być sporządzone na podstawie stanów kont księgi głównej należności których zapłata stanowi dochód BP należy ująć w księgach rachunkowych. Jeżeli ujmiemy je zapisem 221/720 to zostaną one wykazane po stronie aktywów i dalej zostanie powiększony fundusz gminy czyli równowartość majątku gminy. Powoduje to że księgi rachunkowe nie odzwierciedlają stanu rzeczywistego gdyż pobranie zapłaty tych należności natychmiast powoduje z mocy prawa powstanie zobowiązania względem BP - złamany zostaje przepis art. 24 ust. 2 UoR.

Jeżeli należności zwiększają fundusz gminy to zobowiązania z tyt. obowiązku ich odprowadzenia do BP muszą zmniejszać fundusz gminy czyli zobowiązania wzgledem BP powinny być ujmowane w koszty a zapłaty tych zobowiązań powinny być wydatkami gminy. Czegoś takiego jednak nie dopuszczają przepisy ustawy o finansach publicznych. Więc stosuje się różne sztuczki by ominąć obowiązujące przepisy. Np. w jednostce pobierana jest zaplata należności która wcześniej została ujęta 221-BP/720 - zapłata ta w jednostce jest dochodem i jako dochód powinna być przekazane do budżetu, jednak wskutek stosowania różnych kombinacji zapisów księgowych po przekazaniu na rachunek budżetu kwota przekazywana jest ujmowana jako zobowiązanie względem BP nie ujmowane w koszty którego zaplata nie jest wydatkiem.
--------------------------------------------------------------------
Należności których zapłata stanowi dochód BP należy ująć w księgach rachunkowych jako aktywa których źródłem finansowania jest obcy fundusz czyli zapisem 221/225. Oznacza to, że gmina przejęła należności BP na swoje aktywa i z tego tytułu ma zobowiązania względem BP. Infantylny jest zarzut czołowego ideologa stojącego za księgowaniem 221-BP/720, cytuję: "jak komornik niczego nie wyegzekwuje to gmina nie ma zobowiązania względem BP. Odpowiadam: nie ma z tytułu pobranych a nie odprowadzonych dochodów BP (art. 60 UoFP) ale ma zobowiązania z tytułu należności BP które przyjęła na swoje aktywa jako składniki majątkowe gminy.

===========================================================================

Jeżeli ktoś potrafi uzasadnić merytorycznie legalność księgowania 221-BP/720 to czekam.
BDMB
Starszy referent
Od: 05 sty 2015, 12:36
Zajmuję się:

Napisano: 01 paź 2015, 11:11

... a nie myślałeś BDMB o zmianie branży?

Z materiałów przechodzić na FA....i niby coś komuś udowodniłeś oprócz siebie?

Nawet nie wiesz jak uzasadnia się księgowanie 221/225 i skąd to się wzieło ...i dlaczego to mimo wszystko nie może być stosowane w budżecie :lol: :lol: :lol: :lol:
TWoj

Napisano: 01 paź 2015, 11:59

Panie Wojtania, proszę podpowiedzieć jak poprawnie przeksięgować należności z OWD na OWW.
czy poprawne będzie użycie konta 800 względem należności których przypis nastąpił w latach poprzednich, czy wszystko przez 720?
Miłka

Napisano: 01 paź 2015, 12:36

a może pan TWoj nie wie...? myślę, że wie ale nie powie :P
mk1

Napisano: 01 paź 2015, 12:52

Panie TWoj! Wydaje mi się, że w większości OPSów księgujemy 221/720 czyli zgodnie z Pana wcześniejszymi sugestiami i późniejszymi wyjaśnieniami Ministerstwa... czy zatem możemy prosić o Pana schemat przeksięgowania należności FA? Bo jak widzę nie jest to takie do końca jasne i nie wszyscy myślą tak samo... Jak należy to przeksięgować, żeby było prawidłowo? jakoś trzeba też "odkręcić" odpis aktualizujący należności...
Basia111

Strona 5 z 8    [ Posty: 72 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem