22 maja utrata pracy - od kiedy przyznać? - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 2 z 5    [ Posty: 45 ]

Napisano: 30 maja 2016, 14:54

Słuchaj, no temat był wałkowany miliony razy i po prostu nie wierzę, że ktoś to przeoczył.
kawa i ciasto
Referent
Od: 02 mar 2016, 14:13
Zajmuję się:

Napisano: 30 maja 2016, 14:55

kawa i ciasto pisze:Słuchaj, no temat był wałkowany miliony razy i po prostu nie wierzę, że ktoś to przeoczył.
wiem, że był wałkowany, jednak jeśli możesz, proszę raz jeszcze o rzetelne wyjaśnienie, bo mój wódz, nie chce mnie słuchać
wika2

Napisano: 31 maja 2016, 9:34

tez mnie interesuje dlaczego od maja a nie od czerwca...? Czy w ustawie jest zapis ze w przypadku utraty dochodu z bazowego roku przyznajemy od nastepnego miesieca po utracie a jak nastąpiła utrata dochodu uzyskanego później to od złożenia wniosku? Z czego to wynika????

I uprzadzając tak, przeoczyłam ten wałkowany temat...
olkaa

Napisano: 31 maja 2016, 10:24

Bo to wtedy nie jest utrata z definicji ustawowej tylko po prostu brak uzysku. W jednym przypadku jest uzysk i utrata, a w drugim uzysk który się "wygumkował". Prościej się chyba nie da już.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 31 maja 2016, 11:16

ale jeśli Panu z tej pracy przekraczał dochod to jak mozemy od maja przyznać
martaops123

Napisano: 31 maja 2016, 11:23

Bo tego dochodu już nie ma, czyli uzysk nie miał miejsca.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 31 maja 2016, 13:47

no jakos tego nie widze...w ustawie nie ma zapisu ze w przypadku utraty dochodu z roku bazowego świadczenia są od następnego miesiaca tylko ogólnie w przypadku utraty :/
wyjdą takie kwiatki tak jak niektórzy uważali ze w przypadku uzyskania zatrudnienia liczy sie kiedy była wypłata :D I co podręcznik 500 jasno to wyjasnił kiedy nas interesuje fizyczna wypłata.....
olkaa

Napisano: 31 maja 2016, 14:02

Iks, a jak zatem przyznajesz w przypadku podjęcia zatrudnienia w 2016 i utraty w 2016 r. również od dnia złożenia w wniosku ? Co w przypadku św. rodzicielskiego, np. ostatni pobierany jest w maju? Ja chyba już głupieje :oops:
iwonaja79

Napisano: 31 maja 2016, 14:14

a może zerkniecie do ustawy? ewentualnie proponuję okulary jak nie widzicie. Swoich nie pożyczę bo monitora bym nie zobaczył, musiałbym macać.
Proponuję zacząć od:

Art. 7.

2. W przypadku uzyskania dochodu przez członka rodziny lub dziecko pozostające pod opieką opiekuna prawnego w roku kalendarzowym poprzedzającym okres, na jaki ustalane jest prawo do świadczenia wychowawczego, ustalając dochód członka rodziny lub dziecka pozostającego pod opieką opiekuna prawnego, osiągnięty w tym roku dochód dzieli się przez liczbę miesięcy, w których dochód ten był uzyskiwany, jeżeli dochód ten jest uzyskiwany w okresie, na jaki ustalane lub weryfikowane jest prawo do świadczenia wychowawczego.

3. W przypadku uzyskania dochodu przez członka rodziny lub dziecko pozostające pod opieką opiekuna prawnego po roku kalendarzowym poprzedzającym okres, na jaki ustalane jest prawo do świadczenia wychowawczego, dochód ich ustala się na podstawie dochodu członka rodziny lub dochodu dziecka pozostającego pod opieką opiekuna prawnego, powiększonego o kwotę osiągniętego dochodu za miesiąc następujący po miesiącu, w którym nastąpiło uzyskanie dochodu, jeżeli dochód ten jest uzyskiwany w okresie, na jaki ustalane lub weryfikowane jest prawo do świadczenia wychowawczego.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 31 maja 2016, 14:20

Elmeros, no większych się nie dało? :lol:
kawa i ciasto
Referent
Od: 02 mar 2016, 14:13
Zajmuję się: