25 lat a alimenty - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 13 maja 2013, 10:12

proszę o pomoc....
syn mojej koleżanki ma sądownie przyznane alimenty w wys po 400zł/miesiąc, ojciec płaci mu do rąk własnych zasądzone 400 zł.teraz tak:
On w czerwcu kończy studia i ma już 25 lat,
-czy ojciec ma nadal,<do kiedy> płacić alimenty?
-czy sądownie ma je znieść?<ojciec>
-czy ten chłopak jeśli w lipcu przyjmie pieniądze będzie musiał zwrócić??

sytuacja finansowa tej rodziny trudna...
bardzo proszę o pomoc.....
~R.

Napisano: 13 maja 2013, 14:56

moim zadniem sądownie powinien być uchylony obowiązek alimentacyjny. Sąd zasądza alimenty i sąd je znosi.
~Jola

Napisano: 13 maja 2013, 15:15

dziękuję^^

może jeszcze ktoś się wypowie, będę wdzięczna:)
~R.

Napisano: 14 maja 2013, 11:59

nikt więcej??:(((
~R.

Napisano: 19 maja 2013, 3:28

od momentu ukończenia 25 lat alimenty się nie należą - chyba, że sąd nowym wyrokiem zasądzi dalsze płacenie ze względu np. na niedostatek i niemożliwość samodzielnego utrzymania się - jest taka możliwość, chociaż bardzo mało kto z niej korzysta z czysto etycznych powodów i trzeba udowodnić brak możliwości zarobkowych.

Teoretycznie chłopak nie powinien przyjąć już alimentów od momentu ukończenia 25 roku życia - jeśli nie dogadają się sami to ojciec musi wnieść sprawę do sądu o zaprzestanie alimentacji - jeśli sąd przyzna rację ojcu to chłopak będzie musiał mu oddać niesłusznie pobrane alimenty
~Małgorzata

Napisano: 25 maja 2013, 9:34

a jeśli w tym roku kończy studia<czerwiec>, a 25 lat w 2014r<lipiec? skończy,to pomimo że już się nie uczy ale i nie pracuje jeszcze to do ukończenia 25 lat ojciec powinien mu wypłacać alimenty??
~R.

Napisano: 28 maja 2013, 8:57

pomoże ktoś??:)
~R.

Napisano: 29 maja 2013, 20:44

alimenty przysługują do 18 roku życia lub JEŚLI SIĘ UCZY to do 25 roku
to że nie pracuje to żaden argument - jest pełnoletni - może iść do jakiejkolwiek pracy
~Małgorzata

Napisano: 30 maja 2013, 10:18

Dziękuję Małgorzato za pomoc:)
~R.

Napisano: 06 cze 2013, 11:56

muszę trochę sprostować moje poprzednie wypowiedzi:
właśnie rozmawiałam z koleżanką (pracuje w dziale alimentów u komornika sądowego) i ma taki przypadek:
dziewczyna ma 28 lat, ma męża i dziecko, robi któryś z rzędu fakultet i ciągle przynosi zaświadczenie że się uczy (oczywiście na złość ojcu) - a komornik ściąga alimenty od ojca i wypłaca dziewczynie.
Ojciec chcąc przestać płacić alimenty (jeśli nie dogada się z dzieckiem) MUSI wystąpić do sądu o zaprzestanie alimentacji i uzasadnić to że np. dziecko jest pełnoletnie, ma swoją rodzinę która może ją utrzymać, może iść do pracy, itp.

To co pisałam wcześniej na pewno dotyczy alimentów z funduszu alimentacyjnego.

Niestety w żadnym kodeksie nie ma ustalonej górnej granicy wieku dziecka i płacenia mu alimentów.
Dziecko może w sądzie udowadniać, że żyje w niedostatku i nie może pojąć pracy - no i alimenty sąd może nadal przyznać.
~Małgorzata

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x