@Monia
zgodnie z przepisami 3 % dotacji jest na koszty obsługi. Jak ją wykorzystacie to już Wasza sprawa.
Przykładowe koszty, który każdy musiał ponieść:
1. papier
2. toner/tusz
3. koszt ludzkiej pracy
4.koszty postepowania administracyjnego:
a) koszt zawiadomienia stron o wszczęciu postepowania (koszty korespondencji lub choćby telefonów, by ludzi przyszli)
b) koszt doręczenia decyzji.
A jak księgowa wrzuca te koszty gdzie indziej, to znaczy że je ukrywa i finansuje ze żródeł na ten cel nie przeznaczonych. Wydatkując dotację w sposób, na który ona nie została przeznaczona, łamie dyscyplinę finansów publicznych.
Bądź życzliwa i jej to uświadom.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
Kupno sprzętu jest trochę ryzykowane. Lepiej kompa kupić za pieniądze ze SR a kase z zapomogi przeznaczyć na obsługę SR. Nikt nie będzie sprawdzał czy papier, toner i znaczki zostały zużyte do zapomogi czy do SR
nasz robi to tak
Ze papier przeciez mam na stanie jak zbraknie to mi dadza z OPS
długopisy kuujemy sobie sami
na znacznki nie idzie bo roznosi Pani ktora ma to w swoim zakresie obowiazkow
toner nie liczy czy zuzył sie na biezace decyzje czy na pomoc rzadowa
a praca ludzka ?? to jest najlepsze
przeciez sr. sa w moim zakresie obowiazkow i wszystko to mam w jednej wypłacie wiec nie moge oczekiwac wynagrodzenia za pomoc rządowa absolutnie!!!!
ja swoje zdanie podtrzymuje, to znaczy że koszty obsługi poniosła albo gmina (to jeszcze dopuszczalne, choć bezsensowne), albo zostały pokryte z dotacji np. na realizację świadczeń rodzinnych, a pomoc rządowa świadczeniem rodzinnym NIE JEST i dlatego NIE JEST to dopuszczalne.
Na co te 3% pójdzie konkretnie, decyduje gmina, ale bezkosztowo się tego zrobić nie da.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett