1.świadczenia rodzinne zapis z ustawy:
"Art. 33. [Dotacja celowa]
1. Do finansowania świadczeń rodzinnych mają zastosowanie przepisy o finansach publicznych.
2. Świadczenia rodzinne i koszty ich obsługi, składki na ubezpieczenia emerytalne i rentowe z ubezpieczenia społecznego oraz składki na ubezpieczenie zdrowotne są finansowane w formie dotacji celowej z budżetu państwa.
2a. 79 Koszty obsługi, o których mowa w ust. 2, w przypadku organu właściwego wynoszą:
1) 3% otrzymanej dotacji na świadczenia rodzinne, o których mowa w art. 2 pkt 1, 2 i 4, oraz składki na ubezpieczenia emerytalne i rentowe z ubezpieczenia społecznego, nie mniej jednak niż 6000,00 zł rocznie;"
do tej pory liczyłam tak:
kwota dotacji x3% to są koszty obsługi a 97% na świadczenia rodzinne. Po sugestii Pani skarbnik zgłupiałam, ponieważ zasugerowała aby kwote dotacji traktować jako 103% i od tego wyliczyć świadczenia rodzinne i koszty obsługi..
2. dodatek energetyczny i koszty obsługi
"Art. 5f.
3. Przy ustalaniu wysokości dotacji celowej na realizację wypłat dodatku energetycznego, uwzględnia się koszty wypłacania odbiorcom wrażliwym energii elektrycznej dodatku energetycznego, w wysokości 2% łącznej kwoty dotacji wypłaconych w gminie."
tutaj analogicznie jak wyżej traktowałam kwote dotacji jako całość i od tego liczyłam 2% a sam dodatek jako 98% ale P.skarbnik sugeruje że to powinno być liczone inaczej tzn.jak wyżej kwota dotacji jako 102% i od tego wyliczamy środki na dodatek energetyczny i kwote dodatku.
Pytanie może i głupie bo w przypadku dodatków energetycznych różnice w liczeniu są niewielkie ale jeśli chodzi o świadczenia rodzinne to rozbieżności są już znacznie większe w skali roku idące w tysiącach zł.
Prosze podpowiedzcie jak wyliczacie koszty obsługi bo ja już zgłupiałam czy robie dobrze