Mam taki problem klientka przyniosła zaświadczenie 31 tydzień ciąży
Ma może ktoś uzasadnienie do odmowy bedzie się odwoływać
Jenorazową robicie osobną decyzję i rodzinne z dodatkami również ?
Może mi ktos cos doradzi jak zrobić ?
Zgodnie z wnioskiem i przedłożonymi dokumentami stwierdzam, że nie zostały spełnione wymogi określone w art. 15 b ust. 5 ustawy o świadczeniach rodzinnych - gdyż zapomoga przysługuje jeżeli kobieta pozostawała pod opieką medyczną nie później niż od 10 tygodnia ciąży do porodu. Do wniosku zostało dołączone zaświadczenie od lekarza z którego wynika, że nie przebywała Pani pod opieką medyczną od 10 tygodnia ciąży. W związku z powyższym nie przysługuje Pani jednorazowa zapomoga z tytułu urodzenia dziecka zgodnie z cytowanym artykułem.
W związku z powyższym orzeczono jak w sentencji.
UCHYLĄ DO PONOWNEGO ROZPOZNANIA..
TRZEBA ZEBRAC MATERIAŁ DOWODOWY DOTYCZACY PRZEBYWANIA MATKI POD OPIEKĄ LEKARSKA (NIE TYLKO CHODZI O POŁOZNIKA)
COŚ WIDZIAŁAM TU NA FORUM PODBNEGO JUŻ
ALE NIESTETY NIE PAMIETAM
SZUKAĆ TRZEBA..
TO Z INTERPRETACJI MPIPS
2. Każdy lekarz, do którego zgłosi się kobieta w ciąży bez względu na specjalizację, który na podstawie dostępnej dokumentacji potwierdzającej pozostawanie kobiety w ciąży pod opieką lekarską (może to być m.in. karta przebiegu ciąży, dokumentacja medyczna znajdująca się w placówce opieki zdrowotnej, w której zarejestrowana jest kobieta, bądź dokumentacja medyczna przedstawiona przez ciężarną, która przebywała w innej części kraju lub za granicą) może potwierdzić wykonanie badań przez lekarza ginekologa.
3. Opieka medyczna może być sprawowana zarówno przez lekarzy wykonujących zawód w zakładach opieki zdrowotnej, w ramach grupowej praktyki lekarskiej, jak i indywidualnej praktyki lub indywidualnej specjalistycznej praktyki lekarskiej, niezależnie od tego, kto finansuje wykonanie świadczenia zdrowotnego.