500+ a wyrok zasądzający alimenty - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 24 lis 2017, 14:35

Dnia 25 sierpnia 2017 roku złożyłem pozew do sądu o alimenty na moją małoletnią córkę od mojej byłej partnerki. Wniosek o świadczenie 500+ złożyłem przez internet dnia 29 sierpnia 2017 roku przedstawiając jednocześnie pozew złożony do sądu z pieczątką Biura Podawczego potwierdzającą wpływ tego pozwu. W OPS Niemodlin zostałem poinformowany, że po zapadnięciu wyroku świadczenie zostanie mi wyrównane. Wyrok o alimenty zapadł dnia 21 listopada 2017 roku, który dostarczyłem do OPS Niemodlin dnia 24 listopada 2017 roku. Dzisiaj zostałem jednak poinformowany, że nie zostanie mi wyrównane świadczenie 500+, ponieważ w ugodzie alimentacyjnej zawartej przed Sądem Rejonowym w Opolu zostało zapisane iż alimenty od mojej byłej partnerki mam otrzymywać z góry do dnia 10-tego każdego miesiąca poczynając od dnia 1 grudnia 2017 roku. W związku z tym pracownica OPS Niemodlin poinformowała mnie, że nie otrzymam wyrównania świadczenia 500+ i otrzymam decyzję odmowną. Proszę o informację czy należy mi się wyrównanie świadczenia wychowawczego 500+ od miesiąca października 2017 roku?
piotrbak86
Praktykant
Od: 24 lis 2017, 14:23
Zajmuję się: kierowca

Napisano: 24 lis 2017, 16:30

jesli dostaniesz decyzje odmowna, to bedzie znaczylo,ze ci sie nie nalezy:) ale wtedy mozesz sie z tym nie zgodzic i zlozyc odwolanie od tej decyzji (mysle,ze warto to zrobic), jesli w wyniku odwolania samorzadowe kolegium odwolawcze uzna,ze swiadczenia jednak przysluguja ci od pazdziernika i uchyla decyzje twojego MOPSu, jednoczesbnie przyznajac ci prawo do swiadczen od pazdziernika - to bedzie oznaczalo,ze jednak swiadczenia naleza ci sie od pazdziernika, jesli natomiast kolegium podzieli zdanie twojego MOPS i postanowi utrzymac w mocy decyzje odmowna - to bedzie znaczyc,ze swiadczenia jednak naleza ci sie od listopada ( w tej sytuacji bedziesz mogl jeszcze zlozyc skarge na decyzje kolegium - masz szanse uzyskac swiadczenia od pazdziernika, wiec moze warto powalczyc w przypadku decyzji odmawiajacej prawa za pazdziernik)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x