Klient złożył wniosek elektronicznie, wezwałam go żeby mi doniósł taki wyrok i jednocześnie poinformowałam, że zgodnie z ustawą w składzie rodziny może umieścić tylko dziecko z obecnego związku, chyba że w wyroku jest zapis, że miejscem zamieszkania jest miejsce zamieszkania ojca lub naprzemiennie. Klient w dalszym ciągu nie może zrozumieć, że jego dziecko z pierwszego związku nie jest jego rodziną, a mnie brakuje słów, żeby po chłopsku mu wytłumaczyć. Stoi przy swoim, że on nie chce 500 na pierwsze dziecko tylko na drugie. W żadnych publikacjach nie jest to jasno napisane. Już teraz wiem , że wydam decyzję odmowną , będzie odwołanie i muszę to jasno uzasadnić pomocy
jak się upiera to niech wpisze a ty go wezwij do dostarczenia wyroku wskazującego miejsce zamieszkanie dziecka, albo wywiad środowiskowy dasz odmowe i będzie z głowy, niech pisze odwołanie
Mam info ze szkolenia z Panem Wardachem, że jeżeli ojciec płaci alimenty, to może podać dziecko z poprzedniego związku do składu nowej rodziny, nawet wtedy, gdy dziecko mieszka z matką.
WP.P pisze:Mam info ze szkolenia z Panem Wardachem, że jeżeli ojciec płaci alimenty, to może podać dziecko z poprzedniego związku do składu nowej rodziny, nawet wtedy, gdy dziecko mieszka z matką.
Kolejny powód, by odpuścić szkolenia z tym panem.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
Ja mam przypadek taki, że po rozwodzie dziecko wyrokiem sądu zostało umieszczone przy matce, ale ojciec ma zniesione alimenty na to dziecko i ono faktycznie z tym ojcem przebywa. Czy to dziecko może być potraktowane jako pierwsze dziecko? Ojciec się nie ubiega o 500 na nie, ale jest mu ono potrzebne, by dostać świadczenie na młodsze dziecko bez kryterium.