500+ dla rodzin patchworkowych - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 2 z 2    [ Posty: 19 ]

Napisano: 09 cze 2016, 11:33

no w pierwszym poście o nim piszesz, że od ojca są zasądzone alimenty i zapis ze dziecko przebywa z matką
olga271

Napisano: 09 cze 2016, 11:34

No ten wyrok o alimentach ;)
asz

Napisano: 09 cze 2016, 12:07

Klient złożył wniosek elektronicznie, wezwałam go żeby mi doniósł taki wyrok i jednocześnie poinformowałam, że zgodnie z ustawą w składzie rodziny może umieścić tylko dziecko z obecnego związku, chyba że w wyroku jest zapis, że miejscem zamieszkania jest miejsce zamieszkania ojca lub naprzemiennie. Klient w dalszym ciągu nie może zrozumieć, że jego dziecko z pierwszego związku nie jest jego rodziną, a mnie brakuje słów, żeby po chłopsku mu wytłumaczyć. Stoi przy swoim, że on nie chce 500 na pierwsze dziecko tylko na drugie. W żadnych publikacjach nie jest to jasno napisane. Już teraz wiem , że wydam decyzję odmowną , będzie odwołanie i muszę to jasno uzasadnić pomocy
Marion

Napisano: 09 cze 2016, 12:10

jak się upiera to niech wpisze a ty go wezwij do dostarczenia wyroku wskazującego miejsce zamieszkanie dziecka, albo wywiad środowiskowy dasz odmowe i będzie z głowy, niech pisze odwołanie
sweet.lemon
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 09 cze 2016, 11:18
Zajmuję się:

Napisano: 09 cze 2016, 12:26

Dzięki :oops:
Marion

Napisano: 09 cze 2016, 14:46

Mam info ze szkolenia z Panem Wardachem, że jeżeli ojciec płaci alimenty, to może podać dziecko z poprzedniego związku do składu nowej rodziny, nawet wtedy, gdy dziecko mieszka z matką.
WP.P

Napisano: 09 cze 2016, 15:21

Jak to jest możliwe, przecież było wałkowane, że zgodnie z postanowieniem sądu miejsce zamieszkania dzieci :roll:
marion

Napisano: 10 cze 2016, 11:49

WP.P pisze:Mam info ze szkolenia z Panem Wardachem, że jeżeli ojciec płaci alimenty, to może podać dziecko z poprzedniego związku do składu nowej rodziny, nawet wtedy, gdy dziecko mieszka z matką.
Kolejny powód, by odpuścić szkolenia z tym panem.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 14 cze 2016, 8:00

Ja mam przypadek taki, że po rozwodzie dziecko wyrokiem sądu zostało umieszczone przy matce, ale ojciec ma zniesione alimenty na to dziecko i ono faktycznie z tym ojcem przebywa. Czy to dziecko może być potraktowane jako pierwsze dziecko? Ojciec się nie ubiega o 500 na nie, ale jest mu ono potrzebne, by dostać świadczenie na młodsze dziecko bez kryterium.
k.k

Strona 2 z 2    [ Posty: 19 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x