500+ dla rozwodzących się
500+ dla rozwodzących się
Witam
Bardzo proszę ponownie o pomoc i wypowiedzenie się w takiej sprawie. Pan złożył wniosek na 500+ na dwójkę dzieci. Żona przebywa w Szkocji. Państwo są małżeństwem, nawet nie w trakcie rozwodu. Z uwagi na fakt, iż małżonka nie płaci alimentów orzeczonych wyrokiem, Pan pobiera alimenty z funduszu. Żony nie chce dopisać do składu rodziny, twierdzi, że nie wie gdzie ona przebywa. Co mam z takim wnioskiem zrobić? Jak postąpić i według jakiego przepisu wezwać go do ewentualnego uzupełnienia wniosku?
Proszę pomóżcie
Bardzo proszę ponownie o pomoc i wypowiedzenie się w takiej sprawie. Pan złożył wniosek na 500+ na dwójkę dzieci. Żona przebywa w Szkocji. Państwo są małżeństwem, nawet nie w trakcie rozwodu. Z uwagi na fakt, iż małżonka nie płaci alimentów orzeczonych wyrokiem, Pan pobiera alimenty z funduszu. Żony nie chce dopisać do składu rodziny, twierdzi, że nie wie gdzie ona przebywa. Co mam z takim wnioskiem zrobić? Jak postąpić i według jakiego przepisu wezwać go do ewentualnego uzupełnienia wniosku?
Proszę pomóżcie
- 6i9
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: 500+ dla rozwodzących się
jaki wpisał stan cywilny?
- 6i9
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Skoro jego stan cywilny jest żonaty to musi wpisać żonę w składzie rodziny i do ROPS wysłać skoro żona przebywa za granicą. Jeżeli nie będzie chciał wpisać żony to dajesz odmowę i niech się najwyżej odwoła do SKO
tak też myślimy ale Pan poskarżył się do marszałka a ten zarzucił nam, iż jeżeli małżonkowie nie mieszkają razem to Pan nie musi wpisywać żony do składu rodziny. Podkreślił w art. 2 pkt 16 "zamieszkujące" ze wskazaniem, że tyczy się to małżonków. I poinformował nas, że powinniśmy wydać decyzję (w domyśle pozytywną).
Pan wpisał do wniosku żonę ale na mocy tej odpowiedzi na skargę, chce ja teraz wykreślić
Pan wpisał do wniosku żonę ale na mocy tej odpowiedzi na skargę, chce ja teraz wykreślić
a w jakim województwie jest taka opinia marszałka? bo ja mam podobne odwołanie do SKO
- 6i9
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Miałam podobna sytuację. Kobieta mężatka- nie mieszkająca z mężem, brak wyroku o separacji czy rozwodzie. w składzie ona + syn. Decyzja odmowna. Odwołanie do SKO. SKO uchyliło nasza decyzję i wezwało kobietę do usunięcia braków formalnych dotyczących dochodów męża. Napisali że należy uwzględnić również dochód małzonków niezamieszkujących
- kb
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
ja takiego meza czy zone, ktorzy nie wpisaliby do skladu rodziny zony wezwalabym do uzupelnienia wniosku pod rygorem pozostawienia bez rozpatrzenia...nie uzupelnilby wniosku - wniosek zostawilabym bez zadnej decyzji bez rozpatrzenia...nie chce wpiasac zony ? nie musi:) mniej roboty;-)...w skladzie rodziny osoby pozostajacej w zwiazku malzenskim musi byc drugi malzoneknawet ten niezamieszkujacy...zamieszkujace to maja byc z nimi pozostajace na utrzymaniu dzieci...poza tym pan marszalek niech zajmuje sie raczej swoimi sprawami i nie wtraca sie w postepowanie prowadzone przez organ wlasciwy...jak on bedzie wlasciwy to niech sobie prowadzi postepowanie wedlug swojego uznania,ale dopoki tej wlasciwowsci nie ma lepiej zeby sie nie odzywal:)
no widzisz a u nas w opolskim takie cuda a ja mam problem i zgryza. Bardzo dziękuję za odpowiedź
- de Charette
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
lej marszałka. Jakie on w ogóle miał prawo wydawać opinię w tej sprawie?
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
Oprócz 500+ dla rozwodzących się - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
dziwna para - renta i stypendium
skład rodziny
do SYGNITY
weryfikacja danych o bezrobociu
Do Sygnyty
gospodarstwo! kto umie to policzyć?
CZY NALEŻY SIĘ 500+?
proszę o odpowiedź
Częściowa utrarta
egzamin ze służby przygotowawczej
Pytanko do Pana Tomka z Sygnity
stypendium stażowe