500 + forma rzeczowa przed wydaniem decyzji?

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
pomoc111
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

500 + forma rzeczowa przed wydaniem decyzji?

Post autor: pomoc111 »

Witajcie, mam taką sytuację. Pani która pobierała u nas 500 + na dzieci ale zostały te dzieci jej zabrane do placówki i do rodziny zastępczej, więc świadczenia na tamte dzieci zostały uchylone. Pani urodziła kolejne dziecko. Złożyła wniosek na to dziecko i jest zagwostka bo wiemy że piła i źle zajmowała się dziećmi dlatego w końcu zostały jej odebrane i istnieje duże prawdopodobieństwo, że i te pieniądze na to nowe urodzone dziecko będą źle pożytkowane. padła propozycja aby wypłacać świadczenie wychowawcze na to dziecko w formie rzeczowej dla asystenta rodziny, natomiast z tego co czytałam, świadczenie wychowawcze w formie rzeczowej można zrobić po wydaniu decyzji znaczy zmienić w przypadku informacji o marnotrawieniu po przeprowadzeniu wywiadu przez pracownika. jeszcze nie mam wystawionej decyzji więc nie są te pieniądze wypłacone. Pracownik socjalny zrobił swój wywiad bo zajmuje się rodziną i zawarte tam są informacje, iż rodzina jest pod kontrolą z tego względu, że niedawno tamte dzieci zostały zabrane i istnieje prawdopodobieństwo, że i to dziecko może być pod nienależytą opieką i że pieniądze z ops będą marnotrawione. Czy można wystawić decyzję i od razu zrobić świadczenie wychowawcze na to dziecko w formie rzeczowej do rąk asystenta rodziny? jak potem to rozliczacie? jakieś faktury rachunki? jak to u Was wygląda?
pilotka

Re: 500 + forma rzeczowa przed wydaniem decyzji?

Post autor: pilotka »

https://www.mpips.gov.pl/wsparcie-dla-ro ... w/#akapit3

"Należy jednak podkreślić, że w świetle powyższych regulacji, organ przyznający/wypłacający świadczenie wychowawcze, nie może z góry założyć, jeszcze przed pierwszą wypłatą przyznanego świadczenia, że dana rodzina będzie wypłacane środki marnotrawiła i w związku z tym dokonać od razu zmiany formy wypłaty
z pieniężnej na formę rzeczową lub opłacenie usług."
ODPOWIEDZ