500+ i dożywianie dziecka w szkole - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 12 lip 2016, 9:13

Witam
jakie jest Wasze zdanie na temat opłacania posiłków w szkole dzieciom których rodzice otrzymują 500+, ja mam mieszane uczucia, w końcu mają to być pieniądze na zabezpieczenie potrzeb dzieci a posiłek jest taką potrzebą, moim skromnym zdaniem rodzice powinni z tych pieniędzy opłacać posiłki, co Wy o tym myślicie?
kaśka40

Napisano: 12 lip 2016, 10:52

Nie myśl za dużo.Bo w jednym z Ośrodków liczono te 500zł do dochodu pomimo,że wszyscy wiedzą,że się ich nie liczy. No i mają kontrole z ministerstwa.
t.franek

Napisano: 12 lip 2016, 10:58

Moje zdanie również jest takie,ze rodzic z tych pieniędzy powinien zabezpieczyć potrzeby swojego dziecka min posiłek zakup przyborów szkolnych itd
Iza1

Napisano: 12 lip 2016, 11:47

Na szkoleniu usłyszałam, że 500+ jest zasobem i rodzina powinna pokryć koszty dożywiania w szkole (nie mylić z dochodem) więc jak przyznajecie to musicie dobrze uzasadnić, wziąć pod uwagę dochód, wydatki, przyczyny przydzielenia, co w rodzinie się dzieje, też będą kontrole w ops z tego powodu.
dżol88

Napisano: 12 lip 2016, 11:49

Radca prawny powinien się wypowiedzieć. Na zdrowy rozsądek rodzice powinni z 500+ pokrywać posiłki, wyprawki szkolne, etc., ale nie czarujmy się....
Czarna Mamba

Napisano: 14 lip 2016, 13:05

dżol88 pisze:Na szkoleniu usłyszałam, że 500+ jest zasobem i rodzina powinna pokryć koszty dożywiania w szkole (nie mylić z dochodem) więc jak przyznajecie to musicie dobrze uzasadnić, wziąć pod uwagę dochód, wydatki, przyczyny przydzielenia, co w rodzinie się dzieje, też będą kontrole w ops z tego powodu.
a mogłabyś coś bliżej napisać na ten temat, bo zastanawiam się jak to zrobić, jestem po rozmowie z Panią z ministerstwa zajmującą się 500+, chciałam się dowiedzieć konkretnych informacji na temat koszyka wydatków które można uznać za marnotrawienie i wydatków dozwolonych, jakie mamy przyjąć kryteria, co jest wydatkiem na dziecko a co nie jest, dowiedziałam się tyle że 500+ się należy i że mamy swoją ustawę i od niej zależy co i kiedy przyznajemy, a ona może mi tylko powiedzieć że 500 się nie wlicza i jak się należy to wypłacać, acha i że prąd i czynsz można opłacać, zadłużenie też można ale dożywianie i celówki na wydatki na dzieci w/g ustawy i mam do innego działu zadzwonić, także na żadne pytanie nie udzieliła jakiejkolwiek odpowiedzi rozwiązującej problem.
kaska 40

Napisano: 15 lip 2016, 10:53

a mogłabyś coś bliżej napisać na ten temat, bo zastanawiam się jak to zrobić, jestem po rozmowie z Panią z ministerstwa zajmującą się 500+, chciałam się dowiedzieć konkretnych informacji na temat koszyka wydatków które można uznać za marnotrawienie i wydatków dozwolonych, jakie mamy przyjąć kryteria, co jest wydatkiem na dziecko a co nie jest, dowiedziałam się tyle że 500+ się należy i że mamy swoją ustawę i od niej zależy co i kiedy przyznajemy, a ona może mi tylko powiedzieć że 500 się nie wlicza i jak się należy to wypłacać, acha i że prąd i czynsz można opłacać, zadłużenie też można ale dożywianie i celówki na wydatki na dzieci w/g ustawy i mam do innego działu zadzwonić, także na żadne pytanie nie udzieliła jakiejkolwiek odpowiedzi rozwiązującej problem.[/quote]

Pokrótce: wolno nam dawać klientowi jedzonko ale musimy dobrze uzasadnić i pomimo, że mają 500+ to pisać, że nie są w stanie sami sobie zapewnić, pisać że mają różne wydatki na różne rzeczy, mamy analizować przychody i wydatki - uwzględniać różnice no jeszcze raz MAMY DOBRZE UZASADNIAĆ no i sugerować, że posiłek jest dla dziecka.
dżol88

Napisano: 19 lip 2016, 21:12

ale przecież od września nie będzie już wywiadów do posiłków....
KTOSIK

Napisano: 20 lip 2016, 9:54

KTOSIK pisze:ale przecież od września nie będzie już wywiadów do posiłków....
a skąd taka wiadomość? właśnie czytałam że jeszcze więcej będziemy pisać
kaska 40

Napisano: 20 lip 2016, 12:12

My mamy rodziny które utrzymują się z gosp.rolnego i świadczeń rodzinnych /większość rodzin/ dochody niskie z gospodarstwa i wszyscy się kwalifikują ale drugi powód występuje w niewielu rodzinach./bezrobocie/.Opłaty to energia 100 zł.gaz na 2 mce 40 zł. telefon 50 zł. wywóz nieczystości 8 zł od osoby.no i kredyty pobrane na maszyny rolnicze częściowo umorzone.Rodzina liczy czworo dzieci w wieku szkolnym.Co to można pisać w takiej rodzinie gdzie te 500 rozpisać.
gor

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x