500+ kilka pytań chyba prostych
500+ kilka pytań chyba prostych
niedlugo mam przejsc na stanowisko do 500+ i potrzebuje Waszej pomocy:
1. czy alimenty/FA wliczamy do 500+?
2. czy jeśli ojciec/mąż przebywa w placowce zapewniającej calodowbowe utrzymanie to wliczamy go do skladu rodziny i jego dochod do 500+?
3. czy jesli dziecko jest w pieczy zastępczej to czy wliczamy go do skladu rodziny?
4. czy jesli matka wnioskuje tylko na 2 dziecko to musi dolaczyc wyrok sadu jesli ma zasadzone alimenty?
5. czy w wyjątkowej sytuacji mozna wyplate 500 zl zastapic formą rzeczowa jesli zachodzi podejrzenie, ze pieniadze mogly by zostac zmarnotrawione?
6. czy niepelnoletnie ale w zwiazku małżenskim dziecko mozna wliczyc do skladu rodziny i wnioskowac na to dziecko o 500+?
7. czy ktos inny oprócz rodziców np. dziadkowie (rodzice nie interesuja sie dziecmi ale nie sa pozbawieni praw) moze wnioskowac o 500+?
8. czy 500+ moze pobrac na dzieci MOPS/GOPS jesli ma pod opieką rodzine, w której rodzice mogliby zmarnotrawic pieniadze?
i jeszcze kilka ogólnych:
9. czy na odwolanie od decyzji jest 14 dni?
10. ile czasu ma organ na wydanie zaświadczenia na wniosek klienta 7 czy 14?
11. czy w razie koniecznosci organ moze wezwac do uzupelnienia brakow telefonicznie (wiem, ze tak sie robi ale czy to jest zgodne z przepisami)?
1. czy alimenty/FA wliczamy do 500+?
2. czy jeśli ojciec/mąż przebywa w placowce zapewniającej calodowbowe utrzymanie to wliczamy go do skladu rodziny i jego dochod do 500+?
3. czy jesli dziecko jest w pieczy zastępczej to czy wliczamy go do skladu rodziny?
4. czy jesli matka wnioskuje tylko na 2 dziecko to musi dolaczyc wyrok sadu jesli ma zasadzone alimenty?
5. czy w wyjątkowej sytuacji mozna wyplate 500 zl zastapic formą rzeczowa jesli zachodzi podejrzenie, ze pieniadze mogly by zostac zmarnotrawione?
6. czy niepelnoletnie ale w zwiazku małżenskim dziecko mozna wliczyc do skladu rodziny i wnioskowac na to dziecko o 500+?
7. czy ktos inny oprócz rodziców np. dziadkowie (rodzice nie interesuja sie dziecmi ale nie sa pozbawieni praw) moze wnioskowac o 500+?
8. czy 500+ moze pobrac na dzieci MOPS/GOPS jesli ma pod opieką rodzine, w której rodzice mogliby zmarnotrawic pieniadze?
9. czy na odwolanie od decyzji jest 14 dni?
10. ile czasu ma organ na wydanie zaświadczenia na wniosek klienta 7 czy 14?
11. czy w razie koniecznosci organ moze wezwac do uzupelnienia brakow telefonicznie (wiem, ze tak sie robi ale czy to jest zgodne z przepisami)?
Re: 500+ kilka pytań chyba prostych
Proponuje jeszcze raz przestudiować ustawę. Na niektóre pytania odpowiedz w niej jest zawarta.
a mozesz odpowiedziec chociaz na te na ktore znasz odpowiedz?m&m pisze:Proponuje jeszcze raz przestudiować ustawę. Na niektóre pytania odpowiedz w niej jest zawarta.
tak1. czy alimenty/FA wliczamy do 500+?
nie2. czy jeśli ojciec/mąż przebywa w placowce zapewniającej calodowbowe utrzymanie to wliczamy go do skladu rodziny i jego dochod do 500+?
nie wlicza się3. czy jesli dziecko jest w pieczy zastępczej to czy wliczamy go do skladu rodziny?
na samo drugie bez dochodu nie ma takiej potrzeby4. czy jesli matka wnioskuje tylko na 2 dziecko to musi dolaczyc wyrok sadu jesli ma zasadzone alimenty?
można ale najpierw wywiad5. czy w wyjątkowej sytuacji mozna wyplate 500 zl zastapic formą rzeczowa jesli zachodzi podejrzenie, ze pieniadze mogly by zostac zmarnotrawione?
Nie przysługuje i nie wlicza sie6. czy niepelnoletnie ale w zwiazku małżenskim dziecko mozna wliczyc do skladu rodziny i wnioskowac na to dziecko o 500+?
Nie, tylko rodzice, opiekun faktyczny i opiekun prawny7. czy ktos inny oprócz rodziców np. dziadkowie (rodzice nie interesuja sie dziecmi ale nie sa pozbawieni praw) moze wnioskowac o 500+?
8.
nie moze, patrz odp.5czy 500+ moze pobrac na dzieci MOPS/GOPS jesli ma pod opieką rodzine, w której rodzice mogliby zmarnotrawic pieniadze?
tak9. czy na odwolanie od decyzji jest 14 dni?
7 dni10. ile czasu ma organ na wydanie zaświadczenia na wniosek klienta 7 czy 14?
Może i może, ale jak osoba nie zgłosi sie nie ma podkładki, że była wzywana.11. czy w razie koniecznosci organ moze wezwac do uzupelnienia brakow telefonicznie (wiem, ze tak sie robi ale czy to jest zgodne z przepisami)?
A tak na marginesie, to ja nie jestem pracownikiem swiadczeń, tylko waszym klientem.
ja tez nie pracuje przy 500+. dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz.
Nie to, ze kłamczucha, to jeszcze musi z niej być niezła matka agregatka.
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
ad. 1 alimenty wliczamy ale nie te z FA tylko od dłużnika lub komornika
Zapomniałam, że to kolejne darmowe pieniążki dla mamusiek, które nie mogą podjąć pracy, żeby ich nie stracic.
Załącznik nr 2 dochody nieopodatkowane z roku bazowego to m.in.:eMGie pisze:ad. 1 alimenty wliczamy ale nie te z FA tylko od dłużnika lub komornika
- alimenty na rzecz dzieci;
....
− zaliczka alimentacyjną określoną w przepisach o postępowaniu wobec dłużników alimentacyjnych oraz zaliczce
alimentacyjnej,
− świadczenia pieniężne wypłacane w przypadku bezskuteczności egzekucji alimentów.
Oprócz 500+ kilka pytań chyba prostych - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
Upoważnienia dla pracowników 500+
E-PUAP
alimenty i mąż
dziecko niepełnosprawne
dokumenty 500 plus IIIIIIIIIIIIIIIIIII
infolinia
dokumenty 500 a rodzińe
zakup kserokopiarki
zastepcza
utrata/uzysk
500+ dane usc
szkolenie poszukuję