500 na 2 dziecko, mąż pracuje we Fr - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 11 sie 2016, 14:24

Drogie Panie,

poczytałam trochę to forum i podniesiona na duchu życzliwością użytkowniczek (-ków?) chciałabym skonsultować swój przypadek, bo bardzo się stresuję:

lada dzień rodzę 2 dziecko. Mój mąż, obcokrajowiec, pracuje we Francji. Po porodzie na jakiś czas zamierzam do niego dołączyć. We Francji nie przysługuje nam żaden zasiłek/świadczenie na dziecko (tak tak, wprowadzono tu multum limitów, nie jest tak, jak polskie gazety piszą, że każdemu kto przekroczy z dzieckiem granicę sypią zasiłkami ;)). W związku z tym chcę składać wniosek o 500zł w Polsce (w przypadku pierwszego dziecka przekraczamy dochód). W formularzu zaznaczę, że członek rodziny przebywa za granicą. I co wtedy?
Gdzie powędruje mój wniosek? Do jakiegoś urzędu we Francji (gdzie konkretnie?)

Czy będę proszona o dalsze załączniki? Jeśli tak, to jakie - czy ktoś życzliwy może mi od razu podpowiedzieć, abym nie musiała ich dosyłać, etc.

Czy w ogóle mam szanse na 500+? Boję się, że skończymy tak, że ani stąd, ani stamtąd nic nie dostaniemy :(

Dziękuję i pozdrawiam.
Zmartwiona

Napisano: 11 sie 2016, 14:29

i tak będziesz dosyłać i tak będziesz dosyłać....
Składasz wniosek w ośrodku u siebie.
Wniosek wędruje do ROPS
ROPS wysyła zapytanie do Francji
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 11 sie 2016, 14:49

No dobrze, ale co konkretnie miałabym dosyłać? Pytam, gdyż we Fr wydobycie jakiegokolwiek papieru trwa miesiącami, wolałabym już wcześniej wszystko przygotować.

ROPS wysyła zapytanie do Francji - ale dokąd konkretnie? Do jakiego urzędu?

Elmer pisze:i tak będziesz dosyłać i tak będziesz dosyłać....
Składasz wniosek w ośrodku u siebie.
Wniosek wędruje do ROPS
ROPS wysyła zapytanie do Francji
Zmartwiona

Napisano: 11 sie 2016, 14:59

Wiem napewno (zgodnie z pismem z Urzędu Wojewódzkiego) że najlepiej mieć umowę z pracy męża, ośrodek sobie odkseruje, dokładny adres zamieszkania za granicą i adres pracodawcy trzeba podać, to wtedy szybciej weryfikują czy zachodzi koordynacja
zuzka

Napisano: 11 sie 2016, 15:12

zuzka pisze:Wiem napewno (zgodnie z pismem z Urzędu Wojewódzkiego) że najlepiej mieć umowę z pracy męża, ośrodek sobie odkseruje, dokładny adres zamieszkania za granicą i adres pracodawcy trzeba podać, to wtedy szybciej weryfikują czy zachodzi koordynacja
Dziękuję ślicznie.
Koordynacja z Francją zachodzi.

Tylko zastanawiam się po co umowa z pracy męża? (przecież jesli pobieralibysmy podobne świadczenie, to nie z zakładu pracy męża, tylko jakiejś instytucji państw.) A w przypadku wniosku o 500+ na drugie dziecko co miałoby z tej umowy wynikać?
Zmartwiona

Napisano: 12 sie 2016, 10:11

u nas ROPS nie chce umowy, a dwujęzyczne zaświadczenie o zatrudnieniu.
pilotka

Napisano: 12 sie 2016, 14:39

Ok, mogę takie załatwić.
Ale francusko-angielskie? Francusko-polskie (mam nadz, ze nie ;-)

I co powinno być w tym zaświadczeniu? Ze pracuje od tego i tamtego, na takim i takim stanowisku? (zaznaczam, ze chodzi o swiadczenie na 2 dziecko, nie 1)
pilotka pisze:u nas ROPS nie chce umowy, a dwujęzyczne zaświadczenie o zatrudnieniu.
Zmartwiona

Napisano: 12 sie 2016, 16:55

Nie, no ludzie dajcie spokój z wymaganiami ROPS...
Po prostu, najlepiej wraz z wnioskiem złożyć oświadczenie gdzie przebywa i gdzie pracuje mąż. Wszystko. O resztę martwi się ROPS, bo taka jego rola...
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 12 sie 2016, 21:34

Ok, dziękuję.
Ja po prostu boję się, że jak coś źle/za mało złożę to dla ułatwienia dostanę odmowę i tyle. Żaden ROPS nie będzie dociekał, walczył o moje świadczenie - czasami najłatwiej odmówić, niech petent składa odwołanie i wyjaśnia.

noteev pisze:Nie, no ludzie dajcie spokój z wymaganiami ROPS...
Po prostu, najlepiej wraz z wnioskiem złożyć oświadczenie gdzie przebywa i gdzie pracuje mąż. Wszystko. O resztę martwi się ROPS, bo taka jego rola...
Zmartwiona

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x