500 plus a mieszkanie z byłym partnerem - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 16 maja 2016, 8:37

Witam, jak wygląda sytuacja przyznania świadczenia, w sytuacji gdy matka dziecka mieszka w jednym mieszkaniu z byłym partnerem (tak twierdzi). Czy do obliczania dochodu nie bierzemy dochodów byłego partnera? Kobieta twierdzi, że sama wychowuje dziecko, a partner tylko mieszka z nimi. Dom należy do niego. Ona mieszka na pietrze a on na parterze. Alimentów nie płaci.
slawekkk1983
Praktykant
Od: 16 maja 2016, 8:17
Zajmuję się:

Napisano: 16 maja 2016, 9:59

wywiad
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 16 maja 2016, 10:07

Takie pytanie zadałem w ministerstwie (u mnie podobna sytuacja z tym że jak kobieta wpisałaby ojca dziecka to przekroczyłby dochód na 1 i jedyne dziecko więc go nie wpisywała, twierdzi że z nim nie jest ale u niego mieszka :lol: ), czekam co ministerstwo na to.
voodoo

Napisano: 16 maja 2016, 10:12

Wywiad na jakiej podstawie? Mi ten pomysł (przeprowadzenie wywiadu) zarzuciła Pani która przyjechała busem 500+ (i która będzie mnie kontrolować :lol: ). Powiedziała że mam napisać do ministerstwa ale jej zdanie jest takie że nie mogę zlecić wywiadu.
voodoo

Napisano: 16 maja 2016, 10:36

Art. 15. 1. Jeżeli w stosunku do osoby ubiegającej się o przyznanie świadczenia wychowawczego lub osoby pobierającej to świadczenie wystąpią wątpliwości dotyczące sprawowania opieki nad dzieckiem, w tym również w przypadku, o którym mowa w art. 22, wydatkowania świadczenia wychowawczego niezgodnie z celem lub marnotrawienia świadczenia wychowawczego, organ właściwy oraz marszałek województwa mogą zwrócić się do kierownika ośrodka pomocy społecznej o przeprowadzenie rodzinnego wywiadu środowiskowego, o którym mowa w ustawie z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (Dz. U. z 2015 r. poz. 163, z późn. zm.), w celu weryfikacji tych wątpliwości.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 16 maja 2016, 10:55

Oczywiście ten artykuł dla niej powiedziałem i że podchodzi pod "sprawowanie opieki nad dzieckiem" to nie chciała ze mną zbytnio dyskutować. Oczywiście jeszcze znajdę co nieco w KPA abym był chroniony.
voodoo

Napisano: 16 maja 2016, 11:15

Nawet podczas wywiadu trudno będzie udowodnić, że ojciec zajmuje się dzieckiem. Bo zapis "wychowuje" trudno udowodnić. Partner może nawet dawać pieniądze na dziecko, ale jednocześnie może twierdzić, że dzieckiem się nie zajmuje i co wtedy. Wziąc od nich odświadczenia?
slawekkk1983
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 16 maja 2016, 13:09

Po pierwsze: czy ten partner jest ojcem dziecka, jeśli je uznał i nie ma zasądzonych alimentów to bierzesz dochody obojga rodziców.
ewka16

Napisano: 16 maja 2016, 13:23

Uznał je, alimentów nie ma. Dam odmownie to się odwoła, ale może przynajmniej wyjaśni to wątpliwości.
slawekkk1983
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 16 maja 2016, 13:33

odwoła się i dostaniesz do ponownego bo nie zbadałaś sytuacji....
słuchaj Elmera ;)
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

ZAMKNIJ

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem