justys_1 pisze:Czy świadczenia 500+ przypisane na koncie 640 to RMK czynne czy bierne? I informacji dodatkowej do bilansu mam wykazane jako bierne i w polityce zapis że bierne to "rezerwy na koszty przyszłych okresów". Skarbnik ma inne zdanie. wg niego to czynne RMK.
Ma Pan rację, mogłoby tak być, ale zapłata nastąpiłaby w jednym miesiącu za koszty dotyczące dalszych miesięcy, czyli płaci Pan jednorazowo za np.5 miesięcy. I wtedy wydatek ma Pan np. w maju, a koszty rozkłada sobie Pan na kilka miesięcy proporcjonalnie. A w przypadku świadczeń nie wypłaca Pan w październiku za 12 miesięcy, tylko za październik w październiku, za listopad w listopadzie itd. Czyli wydatek i koszt powstaje w tym samym miesiącu. Przynajmniej ja to tak rozumiem i jeśli już to dla mnie, tak jak napisała justys_1, są to bierne RMK.TWoj pisze: Nie musi dochodzić do wydatku aby powstał koszt. A zatem powyższy przykład mania0m0 jest właściwy ale nie jest kompletny, bo przecież mogłyby być np. dwa terminy zapłaty za ową prenumeratę. Jeden w nowym roku. I też byłyby czynne RMKi.
Nie klauzula a rygor. Decyzji nadawany jest rygor natychmiastowej wykonalności co powoduje, że staje się ona wykonalna pomimo, że nie upłynął jeszcze termin na wniesienie odwołania. Praktycznie oznacza to konieczność niezwłocznego wdrożenia rozstrzygnięć które zawiera decyzja.TWoj pisze:Decyzja ma klauzulę natychmiastowej wykonalności co oznacza, iż ma ona status zdarzenia obligującego rodzącego obowiązek prawny wypłaty świadczenia.