500 zł na dziecko czy mi przysługuje? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 09 lut 2016, 10:07

Dzień dobry, chciałem spytać jak to w moim wypadku wyglądać będzie sprawa z 500 zł na dziecko?
Mam 2 dzieci z kobietą z którą nie jestem, jedynie same alimenty mam przysądzone.
Oraz mam 2 dzieci z obecną żoną.
Od lutego mam założoną własną działalność a żona jest bezrobotna.

Jak to będzie w moim przypadku? Jaki dochód z działalności gospodarczej mam przedstawiać?

Czy matkę moich pierwszych dzieci mam brać z dochodem i w skład gdy będę nasze wspólne dzieci wpisywał?

Oraz czy mogę dzieci na które mam alimenty wpisywać w jeden wniosek?

Proszę o podpowiedzi żebym mógł się przygotować a nie iść w nieznane.
Pozdrawiam Państwa.
Darek123321

Napisano: 09 lut 2016, 10:09

oglądaj sejm w tym tygodniu, procedują projekt
póki nie będzie podpisane to 100% odpowiedzi tu nie dostaniesz

alimentowane dzieci to inna rodzina, na nie nie masz co liczyć. Rodzina będzie na 99% ustalana jak obecnie w rodzinnych.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 09 lut 2016, 10:37

Właśnie chodzi o to że zasiłku rodzinnego nigdy nie brałem i n ie wiem jakie zasady są, a tu podobno takie same jak w zasiłku.
Stąd pytanie czy w skłąd rodziny dzieci z alimentami wraz z ich matką mogę wpisywać?
Darek123321

Napisano: 09 lut 2016, 11:04

Tak, z tego co wiem, powinieneś jeszcze wpisać dziadków z 3 stron, czyli: rodziców twoich, twojej obecnej partnerki i byłej partnerki. Sytuacja komplikuje się w momencie, gdy była ma jakiegoś aktualnego, to tamci dziadkowie też będą brani pod uwagę. Wydaje mi się, że warto wpisać do składu również obecnego byłej, moim zdaniem macie wszelkie podstawy do ubiegania się o 500 zł również na obecnego byłej. Ewentualnie na drugiego ojca z pierwszego małżeństwa jego prababki.
Tak, wydaje mi się, że projekt to przewiduje.
kawa i ciasto

Napisano: 09 lut 2016, 11:12

Dziękuję za bezużyteczną pomoc, myślałem że tu czegoś się dowiem...
Gość

Napisano: 09 lut 2016, 11:18

Gość pisze:Dziękuję za bezużyteczną pomoc, myślałem że tu czegoś się dowiem...
proponuje iść do swojego Ośrodka zajmującego się świadczeniami rodzinnymi i tam wszytskiego na pewno sie dowiesz (tylko błagam nie mów że chcesz ubiegać się o 500+ bo mogą zareagowąć podobnie jak "kawa i ciasto" hehe) , warto zapytać o warunki do przyznania zasiłku rodzinnego
masterm

Napisano: 09 lut 2016, 11:20

odpowiem Ci jak to wygląda w ŚR bo 500+ to jeszcze nie ma ustawy. Składasz wniosek skład rodziny Ty + żona + 2 dzieci te które wspólnie wychowujesz z żoną. Dochód za 2014 rok i jeżeli się zmieniła sytuacja materialna bo z tego co piszesz że założyłeś działalność gospodarczą no to dołączasz wpis o działalności gospodarczej i oświadczasz jakie dochody osiągniesz w marcu no i jeżeli w 2014 roku pracowałeś to musisz dostarczyć świadectwa pracy które potwierdzają utratę twojego dochodu. Myślę ze dosyć jasno to opisałam.
carina

Napisano: 09 lut 2016, 11:22

i jeszcze zapomniałam jeżeli płacisz alimenty na te dwójkę dzieci to powinieneś dostarczyć również pokwitowanie wpłat bo alimenty płacone odlicza się od dochodu
carina

Napisano: 09 lut 2016, 13:10

O taką odpowiedź mi chodziło.
Dziękuję serdecznie za pomoc i życzę miłego dnia.
Darek123321

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x