640 rozlicz.międzyokr.decyzji ze świadczeń - Księgowość

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 11 lut 2014, 9:54

Witam
Czy ktoś księguje decyzje administracyjne na świadczenia rodzinne, pielęgnacyjne, alimentacyjne, okresowe itd na 640- rozliczenie okresowe ?
Wg Katowickiego Rio mamy księgować na 640/240 całą decyzję , następnie miesięcznie wyksięgowywać na minus 640 z Wn i na + \"4\"- zamiast comiesięcznego księgowania list wypłat.
Wszystko fajnie tylko ostatecznie uzgadniania konta 240 będzie koszmarem na koniec każdego kwartału nie mówiąc o zamknięciu roku, jeśli w odpowiednim czasie nie wpłynie do księgowości odpowiednia decyzja.
~księgowa

Napisano: 11 lut 2014, 11:00

Zgadzam się.
~OlaII

Napisano: 11 lut 2014, 16:46

ja dałam na koniec III kw. do sprawozdań, to kazali mi wycofac (skarbnik), ale teraz poszłam z tym pismem z rio k-ce (ich korespondencja z MF) i na koniec roku mam to ujać, więc muszę zrobić korekte sprawozdań.
~Zosia

Napisano: 11 lut 2014, 23:35

Skarbnik miał rację.

Wydanie decyzji przyznającej prawo do świadczeń powoduje po stronie jednostki powstanie obowiązku świadczeń okresowych na rzecz osoby uprawnionej.

Każde świadczenie ma określoną kwotę i termin wypłaty. Wyplata świadczenia nastąpi pod warunkiem, że do terminu jego wypłaty nie zajdą określone w ustawie FA/SR zdarzenia.
Tak więc dopiero nie wystąpienie tych zdarzeń potwierdzi czy na jednostce ciąży obowiązek wypłaty świadczenia. Potwierdzenie obowiązku wyrażone zostaje przez sporządzenie listy wypłat i dopiero wówczas powstaje zobowiązanie które podlega ujęciu w księgach rachunkowych.

Powstały po wydaniu decyzji obowiązek wykonania świadczenia okresowego ma charakter warunkowy i do czasu uzyskania jego potwierdzenia nie jest ujmowany w bilansie oraz w rachunku zysków i strat.

Skąd więc pomysł stosowania międzyokresowego rozliczania kosztów?
--------------------------------------------
Polecam :
UoR art.3 ust.1 pkt. 28

KSR 2.5
MSR 37

~BDMB

Napisano: 11 lut 2014, 23:45

640 tutaj ??? to brak znajomości zasad rachunkowości , ale jak trzeba to trzeba
ania
~ania
VIP
Od: 18 maja 2011, 16:30
Zajmuję się:

Napisano: 12 lut 2014, 0:04

Skarnik nie miał racji....tak jak nie ma jej BDMB
~TW

Napisano: 12 lut 2014, 10:51

czyli rację ma Rio K-ce ... korespondują sobie już od jakiegoś czasu z MF i wygląda na to że nie ucieknę od księgowania decyzji na 640.. w końcu to oni przychodzą na kontrolę i będą tego ode mnie żądać wcześniej czy później ..
~księgowa

Napisano: 12 lut 2014, 11:32

Właśnie zabrałam się za ustalanie zobowiązań z decyzji do 640 i trochę się przeraziłam:
np decyzje na zasiłki stałe 640/240, a skł.zdrow.od zas.st??tez powinnam zaksięgować w ten sposób czyli 640/229 ??
to samo dotyczy skł.zdr.od św.piel. i skł.społecznej ??
a rachunki czy faktury z DPS na 640/ 201??? ...
to jest jakaś kompletna masakra ...
~księgowa

Napisano: 12 lut 2014, 12:04

Ja księguję tak:
409/240 i 640/490 przypis decyzji
490/640 miesięcznie
koniec roku saldo konta 490 należy przenieść na 860 tylko mam problem Ma czy Wn kto jeszcze tak księguje
~zosia

Napisano: 12 lut 2014, 12:39

a jak księgujecie w takim razie decyzje bezterminowe bo takie tez są
~mo

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x