Otrzymałam wniosek na DO złożony przez 97 letnią Panią, która podobno prowadzi jednoosobowe gospodarstwo domowe. Jest to już 4 gospodarstwo domowe z jednego domu. O ile poprzednie gospodarstwa domowe były w porządku, to tej starszej Pani nie jestem pewna tym bardziej, ze posiada znaczny stopień niepełnosprawności. W jaki sposób mogłabym zweryfikować to, czy rzeczywiście jest ona w stanie samodzielnie prowadzić gospodarstwo domowe. Wezwać ją do złożenia wyjaśnień? We wniosku podane konto syna, brak upoważnienia. Mogłabym to również wykorzystać do wezwania?
No i co że bedzie zaraz wniosek na węglowy? To żle? A tym gospodarstwom domowym, które mieszkają z ta babcią każesz babcie i jej emeryturę wpisywać jak składają wnioski np na obiady w szkole czy na stypendium szkolne? Powinna być spólność w tych wszystkich wnioskach.
No właśnie o to chodzi. Powinna być spójność, której w naszym prawie brakuje. W jednym świadczeniu bierzemy pod uwagę skład rodziny w innym skład gospodarstwa domowego, do którego zaliczyć należy również osoby niespokrewnione. Kto inny tworzy rodzinę, kto inny gospodarstwo domowe. Odkąd zaczęłam pracę w OPS nie mogę się nadziwić tej różnorodności. Jeśli o mnie chodzi, to we wszystkich świadczeniach kazałabym wpisywać wszystkie osoby wchodzące w skład gospodarstwa domowego. Co z tego, że babcia jest babcią. Jeżeli wspólnie mieszka z dziećmi, wnukami a może i prawnukami, dokłada do wspólnego budżetu, to powinna być uwzględniana we wspólnym dochodzie tego gospodarstwa domowego. Tak samo dorosłe dzieci osiągające dochody i mieszkające z rodzicami mającymi jeszcze na utrzymaniu młodsze dzieci.
Gosp domowe jest w osłonach i w pomocy społecznej. Tu powinna być spójność bo oświadczają to samo.
Rodzina w SR czy FA to zupełnie inna bajka, tu nie mieszamy.
A babci nie mozesz zabronic miec swoja kase i nie dzielić sie nia z reszta domowników. Moze sobie płaci rachunki tak samo jakby to robiła na wynajmie? Ma do tego prawo.
Zreszta pomysl sobie czy zyczyłabyś sobie zeby np mieszkający z toba szwagier z rodziną w swoich sprawach i swoich wnioskach podawał twoj PESEL i twoje zarobki tylko dlatego ze macie taki sam adres?
Albo jacys tesciowie ci wpiszą synową a ona ci zrobi afere o rodo bo sobie nie zyczy i nie jest strona w sprawie. Dajmy im oświadczać jak uważają bo po co nam dodatkowe problemy?