Zresztą logika twojego rozumowania jest porażająca - nie zgłaszaliście poprawek to w Sejmie mogą robić głupoty. Brak moich uwag zwalnia od myślenia

PS. parę lat temu zgłaszałem głupotę dzielenia 60/20/20.
Ustawa wchodzi w życie z dniem 2 stycznia 2016 r., z wyjątkiem art. 2, który wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.
Art. 2. W ustawie z dnia 7 września 2007 r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (Dz. U. z 2015 r. poz. 859, 1217, 1302 i 1359) w art. 27 ust. 4 otrzymuje brzmienie:
„4. 40% kwot należności oraz odsetek stanowią dochód własny gminy organu właściwego wierzyciela, o którym mowa w ust. 3a, a pozostałe 60% kwot należności oraz odsetek stanowią dochód budżetu państwa.”.
Wiesz, to nawet nie o to chodzi - wszyscy możemy to zgłaszać. My nawet próbowaliśmy. Niestety - oni te uwagi mają kompletnie gdzieś. Przejmują się i to ewentualnie jakimiś uwagami BCC, Lewiatana i związków. Uwagi społeczne tylko są.Elmer pisze:a kim ja jestem by poprawki zgłaszać i projekty czytać? Płacą mi za to? Moja to jest robota? Biorą pod uwagi czyjeść zgłoszenia?
Ale zdajesz sobie sprawę, że w Polsce są gminy które z odzyskanych od dłużników 20% finansowały etaty osób które to obsługiwały, koszty postępowania, korespondencję, papier i ciul wie co jeszcze? W tej chwili w większości przypadków cała odzyskana kasa trafi do budżetu państwa jako odsetki - i nie wróci do gmin. I co z tymi etatami i innymi kosztami? Trzeba czasem spojrzeć szerzej, a nie tylko na swoje podwórko.małamii pisze:jeszcze źle?