adres dłużnika - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 29 lut 2016, 15:41

Dostałam wniosek o podjęcie działań wobec dłużnika. Dłużnik nie stawił się na wywiad, okazało się (ustaliłam podczas rozmowy z dłużnikiem)że nie zamieszkuje na terenie mojej gminy. Czy mogę na podstawie tego "wypchnąć" sprawę do właściwego organu dłużnika??
gosc

Napisano: 29 lut 2016, 16:18

To nie należy do Twoich kompetencji. Od kierowania wniosków jest OWW a tutaj nie ma nawet podstawy do przekazania zgodnie z właściwością.
Mam dłużników, którzy dzwonią i informują, że nie mieszkają na terenie gminy. To są goście, którzy zawsze przychodzili na wywiad i chcą dopełnić formalności. W takiej sytuacji zawsze umawiamy się, że dłużnik przyśle pocztą pismo odnośnie swojej sytuacji wraz z podaniem aktualnego miejsca zamieszkania. Po otrzymaniu takiego pisma dla formalności sprawdzam w USC zameldowanie (zwykle meldują się gdzie indziej i dostaję to na piśmie z USC) + proszę o pomoc policję w ustaleniu, czy dłużnik mówi prawdę.
Kompletuję wszystkie informacje i wysyłam do OWW, że nie jestem OWD. Sugeruję właściwość miejscową nowego OWD, taka jestem dobra :) I na tym koniec.
kawa i ciasto

Napisano: 29 lut 2016, 16:19

Skąd taka ostrożność w przesyłaniu "zgodnie z właściwością"? Dlatego, że kiedyś dłużnik skłamał i miałam jazdę. Od tego czasu myślę jak typowy nie-OWD: to nie moja brocha, nie ruszam. Sprawdzam tylko swój teren a potem oddaję co nie moje, bo nikt mi za to nie płaci. I to się sprawdza.
kawa i ciasto

Napisano: 19 gru 2016, 16:06

Czy OWD jeśli dostał wniosek o podjęcie od OWW, a ustalono, że dłużnik nie mieszka na terenie OWD, nieznany jest adres, to OWD ustala poprzez komornika miejsce pobytu? czy mozna odeslac do OWW, że dłużnik nie mieszka pod adresem jaki OWW podał? Poplątałam ale mam nadzieje, że czytelne
HelpMeRonda

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x