Akt notarialny zatwierdzony przez sąd - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 21 gru 2017, 10:18

Samotna matka złożyła wniosek na dwoje dzieci. Na jedno ma alimenty na drugie zobowiązaliśmy ją do 3 miesięcy o dostarczenie aktu potwierdzającego świadczenie alimentacyjne na to dziecko. Dziś Pani doniosła akt notarialny że na to 2 dziecko Pan się zobowiązał płacić wraz z postanowiem sądu nadającym klauzulę wykonalności temu aktowi notarialnemu od grudnia (pierwszy akt notarialny z listopada sąd odrzucił). Jest tylko nadana klauzula brak zatwierdzenia przez sąd. Czy według was są to wystarczające dokumenty aby wypłacić ZR na to drugie dziecko czy musi być też akt notarialny zatwierdzony przez sąd ?
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 21 gru 2017, 11:00

ja uważam że musi być zatwierdzony przez sąd,
- tytuł wykonawczy pochodzący lub zatwierdzony przez sąd w sprawie ustalenia świadczenia alimentacyjnego na rzecz dzieci od ojca/matki;
- lub tytuł wykonawczy pochodzący lub zatwierdzony przez sąd, w którym powództwo o ustalenie świadczenia alimentacyjnego od drugiego z rodziców zostało oddalone;
- lub tytuł wykonawczy pochodzący lub zatwierdzony przez sąd, w którym sąd zobowiązał Panią/a do ponoszenia całkowitych kosztów utrzymania dziecka i nie zobowiązał ojca/matki dziecka do świadczenia alimentacyjnego na jego rzecz;
- lub tytuł wykonawczy pochodzący lub zatwierdzony przez sąd, zgodnie z którym dziecko jest pod opieką naprzemienną obojga rodziców sprawowaną w porównywalnych i powtarzających się okresach.
jeżeli tytuł nie jest z sądu to musi być przez niego zatwierdzony
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 21 gru 2017, 12:21

Mam dylemat właśnie . Na stronie ministerstwa w wyjaśnieniach doszukałem się "Aby osoba samotnie wychowująca dziecko spełniła powyższy warunek nie musi występować do sądu z pozwem o alimenty. Wystarczające będzie także uzyskanie i przedstawienie tytułu wykonawczego ustalającego alimenty zatwierdzonego przez sąd, którym to tytułem będzie np. ugoda zawarta przed mediatorem, protokół z posiedzenia sądu zatwierdzającego ugodę zawartą przed sądem, a nawet umowa zawarta w formie aktu notarialnego, której sąd nadał klauzulę wykonalności.". Nie wiem teraz czy to uznać i przyznać czy się czepiać bo niezatwierdzone przez Sąd.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 21 gru 2017, 15:45

Skoro sąd klepie wykonalność punktu dot. alimentów to ja tu ne widzę problemu.
Korowiow
VIP
Od: 05 gru 2016, 8:51
Zajmuję się: Fszystkim

Napisano: 21 gru 2017, 15:56

Sąd postanowił. "nadać klauzulę wykonalności aktowi notarialnemu z dnia .... nr ..... sporządzony w......"
W uzasadnieniu pisze że niniejszy akt dotyczy obowiązku alimentacyjnego uczestnika względem małoletniego ..... oraz zawiera poddanie się dłużnika egzekucji w trybie art.777 par.1 pkt 4 i 5 kpc.
Radca skłania się się do stwierdzenia że skoro nie jest to zatwierdzone przez sąd to nie powinniśmy dać.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 21 gru 2017, 16:19

Jak dla mnie klauzula wykonalności jest zatwierdzeniem, no ale ilu prawników tyle będzie interpretacji ;)
Korowiow
VIP
Od: 05 gru 2016, 8:51
Zajmuję się: Fszystkim

Napisano: 22 gru 2017, 9:19

Kombinujecie jak koń pod górę.... :lol:
Sąd zatwierdza ugodę podlegającą egzekucji przez nadanie klauzuli wykonalności, nic innego w tej sprawie już nie będzie wydane.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 22 gru 2017, 10:31

Zmieńcie radcę, bo się ewidentnie nie zna.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 22 gru 2017, 12:25

A powiedzcie mi co robicie w sytuacji kiedy Pani ma ugodę sądową wydaną w grudniu 2017 i jest natychmiastowo wykonalna natomiast sąd zobowiązał ojca do płacenia alimentów od stycznia 2018 r.????
Iga_198777
Stażysta
Od: 09 lip 2015, 9:31
Zajmuję się:

Napisano: 22 gru 2017, 12:32

Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x