Aktywny samorząd Mod I - Aktywny Samorząd

Strona 2 z 2    [ Posty: 17 ]

Napisano: 13 sie 2020, 8:32

ja inaczej interpretuje ten zapis

na pierwszy wniosek pomocy nie dostał bo z niego zrezygnował, nie ma go, więc może złożyć nowy wniosek i otrzymać dofinansowanie
Tomasz1981
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 30 paź 2015, 14:05
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA

Napisano: 13 sie 2020, 8:46

Tomasz1981 pisze:
13 sie 2020, 8:32

na pierwszy wniosek pomocy nie dostał bo z niego zrezygnował, nie ma go, więc może złożyć nowy wniosek i otrzymać dofinansowanie
Co Twoim zdaniem znaczy zapis "nie częściej niż"?

Jak np. bierzesz jakieś tabletki i lekarz zalecił Ci brać nie częściej niż raz dziennie to znaczy, że jak jedną dziś wziąłeś to możesz od razu wziąć kolejną bo przecież pierwszej już nie ma bo ją połknąłeś?

Nie częściej niż raz w roku oznacza, że można złożyć (na dane zadanie) tylko jeden wniosek w ciągu roku. I nie ma znaczenia czy będzie on rozpatrzony pozytywnie czy negatywnie, czy osoba zrezygnuje czy nie. Jeden wniosek i koniec. A jeśli odmówisz na jakieś zadanie, to czy Twoim zdaniem osoba może ubiegać się w tym samym roku kolejnym wnioskiem na to samo? Nie.
MoKingSkills
Stażysta
Od: 07 lut 2020, 13:40
Zajmuję się: pfron

Napisano: 13 sie 2020, 11:35

Przecież jeśli zrezygnuje = wycofa wniosek, to tak jakby nigdy się nie ubiegał o dofinansowanie. Czy jeśli złożysz wniosek o kredyt i bank Ci go przyzna, a Ty jednak nie zdecydujesz się podpisać umowy kredytowej bo warunki ci nie odpowiadają, to składając wniosek o kredyt w innym banku - nie otrzymasz kredytu bo widniejesz w BIK, że kredyt już posiadasz i nie masz zdolności? No chyba nie. Sorry za sarkazm ale kto wpadł na to, że wniosek wycofany jak nadal traktowany jako złożony?
MagdaPCPR
Praktykant
Od: 19 lip 2017, 12:21
Zajmuję się: rehabilitacja społeczna, Aktywny samorząd

Napisano: 13 sie 2020, 12:40

MagdaPCPR pisze:
13 sie 2020, 11:35
Przecież jeśli zrezygnuje = wycofa wniosek, to tak jakby nigdy się nie ubiegał o dofinansowanie. Czy jeśli złożysz wniosek o kredyt i bank Ci go przyzna, a Ty jednak nie zdecydujesz się podpisać umowy kredytowej bo warunki ci nie odpowiadają, to składając wniosek o kredyt w innym banku - nie otrzymasz kredytu bo widniejesz w BIK, że kredyt już posiadasz i nie masz zdolności? No chyba nie. Sorry za sarkazm ale kto wpadł na to, że wniosek wycofany jak nadal traktowany jako złożony?
Akurat przykład z kredytem jest nietrafiony, dlatego że w ustawie czy to o kredycie konsumenckim czy hipotecznym, nie ma mowy o ubieganiu się o kredyt co najwyżej raz w roku czy co najwyżej w jednym banku. Mogę mieć i pięć kredytów w pięciu bankach i prawo mi na to pozwala.

W tym zapisie, który przytoczyłem jest mowa o ubieganiu się o dofinansowanie a nie o uzyskaniu go! Jeśli osoba zrezygnuje to faktem jest że się ubiegała o dofinansowanie. Nie można przyjmować fikcji, że jak zrezygnowała to się nie ubiegała, bo przecież się ubiegała. "Kierunki.." i zwykła logika nie pozwalają na przyjęcie fikcji, że jakieś zdarzenie nie nastąpiło jeśli ono nastąpiło.
Jest np. coś takiego w prawie karnym jak zatarcie skazania - ustawa pozwala po upływie określonego czasu przyjąć fikcję, że skazanie nie miało miejsca i osoba może się cieszyć statusem osoby nieskazanej. Czegoś takiego ani w kierunkach, ani w programie ani w zasadach ani w życiu codziennym nie ma. Jeśli osoba złożyła wniosek to niezależnie od tego jak się sprawa rozstrzygnęła faktem jest, że się o dofinansowanie ubiegała.

I tak - każdy wniosek wycofany jest traktowany jako złożony. Dlatego, że on faktycznie został złożony i jest to zdarzenie obiektywne, a nie fikcja, że osoba się nie ubiegała. Teoretycznie zresztą, nawet wycofanie wniosku powinno skutkować jakimś umorzeniem ze względu na bezprzedmiotowość podobnie jak to jest w kpa, i tu już w szczegóły nie będę wchodził bo to zupełnie odrębny temat, ale w takiej sytuacji organ powinien umorzyć postępowanie i żaden organ administracji w tym kraju nie przyjmuje fikcji, że takiego wniosku nigdy nie było bo przecież był.
MoKingSkills
Stażysta
Od: 07 lut 2020, 13:40
Zajmuję się: pfron

Napisano: 13 sie 2020, 13:09

Sam nie jestem przekonany jak PFRON chce żebyśmy interpretowali ten zapis, ale ja interpretowałem go w ten sposób, że dotyczy on tylko lit. b) czyli zadań C2, C4 i B5. Moim zdaniem chodzi o to, że jeśli ktoś dostanie na początku roku dof. np. na akumulatory, których gwarancja kończy się po 6 miesiącach to nie może ubiegać się w tym samym roku ponownie o dof. w ramach C2, pomimo właśnie skończonej gwarancji.

Prawnikiem nie jestem, może błędnie myślę, ale tak to właśnie rozumiem. Czekam na inne pomysły :)

Przy okazji, w nawiązaniu do tematu - czy jeśli mam wniosek złożony i zarejestrowany na obszar D i matka zorientowała się, że od września do żłobka idzie drugie dziecko, to może złożyć kolejny wniosek na to drugie dziecko?
Milosz90
Referent
Od: 06 mar 2020, 9:00
Zajmuję się: Dział rehabilitacji społecznej osób niepełnosprawnych - sprzęt rehabilitacyjny, przedmioty ortopedyczne i środki pomocnicze, Aktywny Samorząd

Napisano: 13 sie 2020, 14:54

proszę czytać cały ust 26 pkt 5 a nie tylko ostatnie zdanie:

"26. Szczegółowe zasady dotyczące weryfikacji formalnej wniosków 5) odnośnie częśtotliwości udzielania pomocy w ramach modułu I (...)itd"

Jak dla mnie, jeśli piszą o częśtotliwości udzielonej pomocy, to odnosząc się do naszego pierwszego wniosku, o którym była mowa wcześniej, jeśli jest rezygnacja z niego, to go nie ma, nie udzielono na niego pomocy, więc można złożyć i ocenić pozytywnie pod względem formalnym drugi wniosek.
Tomasz1981
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 30 paź 2015, 14:05
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA

Napisano: 14 sie 2020, 13:44

Tomasz1981 pisze:
13 sie 2020, 8:32

Zdecydowanie przychylam się do tej interpretacji.
PCPR-Trz
Awatar użytkownika
Referent
Od: 30 wrz 2016, 8:43
Zajmuję się:

Strona 2 z 2    [ Posty: 17 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x